Rashonden Informatie


Bouvier des Flandres

Terug naar
het rassen-overzicht

De Bouvier des Flandres is waarschijnlijk ontstaan uit door het kruisen van de Griffon met de Beauceron. De Bouvier des Flandres is oorspronkelijk een kudde hoedende hond, wat al blijkt uit de naam "Bouvier des Flandres", hetgeen "koeienherder uit Vlaanderen" betekent. Desondanks is deze hond gedurende de Eerste Wereldoorlog gebruikt als reddingshond en boodschapper. Vlaanderen heeft het tijdens deze oorlog zwaar te verduren gehad en deze hond werd in de oorlog gebruikt en daardoor is het ras daar bijna uitgestorven. Na de oorlog hebben enkele personen in 1923 het Bouvier des Flandres ras weer teruggebracht. Vervolgens is er een fokvereniging in BelgiŽ opgericht. De Bouvier des Flandres is in 1929 door de AKC erkend en in 1963 is de American Bouvier Des Flandres Club opgericht.

De Bouvier des Flandres is een gezond ras en kan barre omstandigheden doorstaan. Sommige honden hebben een aanleg voor heupdysplasie en oogproblemen, zoals grauwe staar. Voor dierenartsen is een hond van dit ras moeilijk te behandelen, omdat het door zijn hoge pijngrens moeilijk kan zijn om de bron van de klachten te vinden. Net als alle andere honden heeft de Bouvier des Flandres een goede verzorging nodig en regelmatige controle door de dierenarts.

De levensverwachting voor de Bouvier des Flandres is 10 tot 12 jaar. Een goed uitgebalanceerd dieet en genoeg beweging zullen zeker bijdragen tot een lang en gezond leven.

De Bouvier des Flandres is een rustige, aanhankelijk en gehoorzame hond. De vriendelijkheid en de wens om te willen plezieren zijn bij dit ras opmerkelijk. De Bouvier des Flandres doet het uitstekend als bewakingshond, maar ook als waakhond. Omdat dit ras van nature graag zijn baas wil plezieren, is deze hond makkelijk af te richten. De Bouvier des Flandres leert de commando's snel en makkelijk. Een goede training zal deze hond een betrouwbare metgezel maken. Het is wel belangrijk dat de eigenaar deze hond duidelijk maakt dat hij de baas zal blijven, omdat de Bouvier des Flandres wel dominantieproblemen kan vertonen. Goede socialisatie en gehoorzaamheidstraining moeten op jonge leeftijd plaatsvinden om te grote beschermingsdrang en angstigheid te voorkomen. De Bouvier des Flandres kan behoorlijk goed overweg met kinderen.
De Bouvier des Flandres kan gewoonlijk ook goed met andere honden overweg, mits hij van jongs af aan met ze is opgegroeid. Een dominante Bouvier des Flandres heeft de neiging om agressief naar andere honden te zijn. Dit ras is een uitstekende gezinshond. Over het algemeen zal deze hond na een goede socialisatie goed omgaan met katten en andere huisdieren, maar in geval van andersoortigen moet men altijd een oogje in het zeil houden. Dit ras wordt zowel lichamelijk als geestelijk langzaam volwassen. Volwassenheid wordt pas met 2 tot 3 jaar bereikt. De Bouvier des Flandres kan wantrouwig en angstig zijn voor vreemden en heeft beschermingsdrang tegenover zijn familie.

De ruige vacht van de Bouvier des Flandres vraagt om speciale aandacht. De lange dichte vacht moet regelmatig worden geborsteld. Wassen of gebruik van droog shampoo alleen indien nodig. De Bouvier des Flandres moet minstens drie keer per jaar worden getrimd. De haren tussen de voetzolen moeten worden getrimd en het overtollige haar in de oren moet worden verwijderd. Wanneer voldoende aandacht wordt geschonken aan het onderhoud van de vacht, zal de Bouvier des Flandres zeer weinig verharen.

Terug

 

 (hondenras)

Bouvier des Flandres

Leeftijd: 11 - 12 jaar

Gewicht reu: 35 - 40 kg.
Gewicht teef: 27 - 35 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links