Rashonden Informatie


Groenendaeler

Terug naar
het rassen-overzicht

De Groenendaeler is een van de vier variëteiten Belgische Herdershonden en is naar de Belgische plaats Groendendael genoemd, De andere drie variëteiten zijn de Laekense Herder, de Tervuerense Herdershond en de Mechelaar. Hoewel deze honden door velen als behorend tot één enkel ras worden beschouwd, heeft de AKC sinds 1959 drie van de vier, waaronder de Groenendaeler als apart ras erkend. In Groot-Brittannië worden deze vier door de British Kennel Club weer wel als één ras beschouwd. De Belgische Herdershonden worden normaal gezien geregistreerd op basis van type en kleur van hun vacht en niet op hun afkomst.

Ontwikkeld door Nicholas Rose, een fokker uit Groenendael, is de Groenendaeler veelvuldig gebruikt om te hoeden en in oorlogen. Deze soort is van de vier soorten Belgische Herders de meest geliefde en deze hond heeft aan beide Wereldoorlogen deelgenomen.

De Groenendaeler is een dappere en elegante hond met een grote gehoorzaamheid en kracht. Deze hond is zeer waakzaam en serieus van aanleg. Door zijn aangeboren beschermende instinct en zijn territoriumdrift kan de Groenendaeler een uitstekende bewakingshond zijn.

De Groenendaeler kan verlegenheid of gevoeligheid vertonen. Uitgebreide socialisatie op een jonge leeftijd kan hier veel verschil bij uitmaken. Deze hond vraagt om een strenge, maar vriendelijke opvoeding door een ervaren leraar. Bij een redelijke manier van trainen zal deze hond zeer coöperatief zijn.

De Groenendaeler is als goede werkhond, beroemd om zijn werkvaardigheden, zijn uithoudingsvermogen en zijn gehoorzaamheid. Deze hond is een uitstekende politiehond en wordt voor dit doel in België zeer veel gebruikt. Deze veeleisende en actieve hond heeft de neiging om een nauwe band met één persoon aan te gaan.

Ondanks de reputatie van hoeder en werkhond kan de Groenendaeler ook een uitstekend huisdier zijn. Het is een trouwe en waakzame hond, die een beminnelijke metgezel voor zijn baas kan zijn. Wanneer deze hond goed gesocialiseerd is, zal hij goed met kinderen overweg kunnen. In feite kan deze hond makkelijk een onderdeel van het gezin worden.


Gefokt als schapenhoeder, is de Groenendaeler vol energie en wil altijd zeer actief zijn. Deze hond heeft dan ook veel en intensieve beweging nodig. Deze honden hebben de neiging hoedgedrag te vertonen, zoals opjagen en cirkelen en ze kunnen zonder ophouden urenlang actief zijn.


De Groenendaeler kan agressie vertonen naar andere dieren. Deze honden moeten goed bij andere dieren geïntroduceerd worden en goed gesocialiseerd worden op jonge leeftijd.

De zware vacht van de Groenendaeler vraagt om regelmatig borstelen. Dit ras verhaart twee keer per jaar zeer hevig en de vacht heeft tijdens de rui extra verzorging nodig. Oren en tenen moeten ook regelmatig worden schoongemaakt.

De gemiddelde levensverwachting voor een Groenendaeler is 13 tot 14 jaar.
Het is een taai en gezond ras, dat geen grote gezondheidsproblemen vertoont. Toch kunnen epilepsie, huidallergieën en enkel soorten oogproblemen voorkomen. Heup- en elleboogdysplasie komen een enkele keer ook voor bij dit ras.

Terug

 

 (hondenras)

Groenendaeler

Leeftijd: 12 - 13 jaar

Gewicht reu: 25 - 30 kg.
Gewicht teef: 20 - 25 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links