Rashonden Informatie


IJslandse Hond

Terug naar
het rassen-overzicht

Men gaat ervan uit dat de IJslandse Hond afstamt van de honden die door de Scandinavische kolonisten zijn ge´ntroduceerd in IJsland. Dit ras is waarschijnlijk verwant aan de Noorse Buhund. De IJslandse Hond is de enige inheemse IJslandse hond en deze hond is ongeveer rond 874 tot 930 voor Christus meegenomen door de eerste Vikingen die in IJsland nederzettingen bouwden. Eeuwenlang hebben de IJslanders deze hond op hun boerderijen gebruikt voor het bijeen drijven van levende have. De IJslandse Hond heeft zijn manier van werken langzaam aangepast aan het terrein en de methodes van boeren. Op zeker moment stond de IJslandse Hond op het randje van uitsterven; Dat gevaar is nu wel geweken, maar er zijn nog steeds niet veel honden van dit ras. De laatste tientallen jaren is de populariteit van de IJslandse Hond toegenomen en in 1969 is de IJslandse Kennel Club opgericht.

De IJslandse Hond is gewoonlijk een gezond ras. Net als alle hondenrassen heeft ook de IJslandse Hond de juiste verzorging nodig en aandacht van de dierenarts.

De IJslandse Hond leeft gemiddeld 12 jaar. Tot een lang en gezond leven zullen de juiste voeding en de juiste hoeveelheid beweging zeker bijdragen.

De IJslandse Hond is een gehard en actief hondenras. De taaiheid en de alertheid van de IJslandse Hond maken hem zeer geschikt voor het hoeden of opdrijven van vee op de weiden en in de bergen. Ook is deze hond heel goed in het terugvinden van verdwaalde schapen. De IJslandse Hond is net een levend hek, omdat hij onafgebroken alert en beschermend is over zijn eigenaar en de omgeving. Gewoonlijk is deze hond niet agressief tegenover onbekenden. De IJslandse Hond gaat gewoonlijk goed om met kinderen, maar hierbij moet wel een oogje in het zeil gehouden worden. De IJslandse Hond moet van kleins af aan zorgvuldig worden afgericht en gesocialiseerd. Deze honden gaan goed om met andere honden en dieren. Het is een hoedende hond, dus de IJslandse Hond heeft een zwak jachtinstinct. De IJslandse Hond is een onbevreesde, speelse en vriendelijke metgezel.

De dubbele vacht van de IJslandse Hond is weerbestendig en ruig. Er zijn twee soorten IJslandse Honden: de kortharige en de langharige. Omdat de Hubertusklauwen van de Ijslandse Hond geen contact hebben met de grond, is het zeer belangrijk om ze regelmatig te knippen. De IJslandse Hond gaat twee keer per jaar in de rui.

Terug

 

 (hondenras)

IJslandse Hond

Leeftijd: 13 - 14 jaar

Gewicht reu: 18 kg.
Gewicht teef: 18 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links