Rashonden Informatie


Irish Softcoated Wheaten Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

De Soft Coated Wheaten Terrier is van Ierse oorsprong. De geschiedenis van dit ras is niet helemaal duidelijk. Men neemt aan dat deze hond gekruist is met de Kerry Blue Terrier. De Soft Coated Wheaten Terrier werd gebruikt voor werk op de boerderij, zoals het doden van ongedierte, het bijeendrijven van vee en het bewaken van huis en haard en is later getraind om op wild te jagen. De Soft Coated Wheaten Terrier heeft in 1937 de rasstandaard in Ierland verworven. De English Kennel Club heeft het ras in 1943 erkend en de American Kennel Club in 1973. De Soft Coated Wheaten Terrier onderscheidt zich door zijn zachte zijdeachtige vacht en zijn vrolijke aard, hoewel hij dezelfde voorouders heeft als de Irish Terrier en de Kerry Blue.

De Soft Coated Wheaten Terrier is een gezond ras. Net als alle hondenrassen heeft dit ras de juiste verzorging en voeding nodig om een lang en actief leven te kunnen leiden. De Soft Coated Wheaten Terrier kent net als andere rassen erfelijke ziektes. Onderzoek door dierenartsen heeft twee mogelijk genetisch overgedragen ziektes bij de Wheatens gevonden; PLN, protein-losing nephropathy en PLE, protein-losing neuropathie. Ok heeft deze hond een aanleg tot het krijgen van oogproblemen., de ziekte van Von Willebrand, vlooienallergieŽn, bloedafwijkingen en heupdysplasie. De gemiddelde levensverwachting van de Soft Coated Wheaten Terrier is 12 tot 15 jaar.

De Soft Coated Wheaten Terrier combineert de beste terrier kwaliteiten - hij is sterk, gracieus, vriendelijk en speels. Deze hond blaft tegen vreemden en is een zeer goede waakhond. De Soft Coated Wheaten Terrier is zeer agressief tegenover katten. Hij zal iedere gelegenheid aangrijpen om een kat aan te vallen. Tegenover kinderen zijn deze honden attent en ze doen het goed met andere honden. De Soft Coated Wheaten Terrier is zeer intelligent. Om hen te laten kennis maken met een variŽteit aan mensen en situaties moet deze hond op jonge leeftijd worden gesocialiseerd. Deze honden blaffen nooit onnodig en krijgen een nauwe band met hun familie. De Soft Coated Wheaten Terriers zijn zeer levendig en houden van kunstjes en spelletjes. Ze springen tegen mensen op om aandacht te krijgen.

De zachte , golvend vacht van de Soft Coated Wheaten Terrier vraagt om constante verzorging. Het is nodig om het haar vaak te kammen om de vacht vrij van klitten te houden. Losse haren moeten van tijd tot tijd uit de vacht worden gekamd en de hond moet worden gebaad of behandeld met droogshampoo wanneer dat nodig is. Soft Coated Wheaten Terriers die veel buiten zijn, moeten dagelijks worden gekamd, Wheatens die vooral binnenshuis zijn moeten om de dag worden gekamd. De vacht moet vooral op gevoelige plaatsen gecontroleerd worden, omdat knopen en vervilting daar pijn kunnen veroorzaken en moeilijk zijn om te verwijderen.

Terug

 

 (hondenras)

Irish Softcoated Wheaten Terrier

Leeftijd: 13 - 14 jaar

Gewicht reu: 15 - 16 kg.
Gewicht teef: 15 - 16 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links