Rashonden Informatie


Amerikaanse Cocker Spaniel

Terug naar
het rassen-overzicht

De Amerikaanse Cocker SpaniŽl, het kleinste lid van de jachthondenfamilie heeft een interessante geschiedenis. Dit ras stamt af van de oorspronkelijke Spaanse SpaniŽl en is tegelijkertijd ontwikkeld met zijn verwanten de Clumber, Sussex, Springer, Field en Toy SpaniŽls. Deze hond werd gebruikt om te jagen, spoor te zoeken en te apporteren en de naam "Cocker" kom van zijn talent om de "woodcock" ofwel houtsnip te jagen. De voorloper van de Amerikaanse Cocker SpaniŽl kwam in de 1870er jaren naar de Verenigde Staten en was ontwikkeld uit verschillende lijnen van de Engelse Cocker. De eerste Amerikaanse Cocker SpaniŽl is in 1878 door de American Kennel Club geregistreerd.

Het spreekt vanzelf dat ook de Amerikaanse Cocker SpaniŽl voor een goede gezondheid en een lang en actief leven de bij hem passende verzorging nodig heeft. Wat gezondheidsproblemen betreft heeft de Amerikaanse Cocker SpaniŽl een aanleg voor grauwe staar, glaucoom en luxatie van de knieschijven. Andere ziektes die bij Amerikaanse Cocker SpaniŽl voorkomen zijn heupdysplasie, ectropie, entropie, PRA, allergieŽn, seborrhea, pyoderma van de lipvouw, otitis externa (uitwendige gehoorgangontsteking), leverziekten, urolithiasis, verzakking van de NICTITANS klier, CHF, phosphofructokinase deficiŽntie en cardiomyopathie.

Een goede speelkameraad met een uitstekend karakter is de Amerikaanse Cocker SpaniŽl. Hij is makkelijk af te richten. De Amerikaanse Cocker SpaniŽl is een vriendelijke, betrouwbare en toegewijde metgezel, geschikt voor iedere situatie. Deze hond moet op jonge leeftijd goed gesocialiseerd worden om zijn neiging tot verlegenheid niet te laten opbloeien. De Amerikaanse Cocker SpaniŽl vindt het heerlijk om in menselijk gezelschap te verkeren en kan het goed vinden met kinderen. Deze, vrolijke, lieve en gevoelige hond accepteert de autoriteit van zijn baas zonder daar aan te willen tornen. Dit populaire ras kan het goed vinden met andere dieren.

De Amerikaanse Cocker SpaniŽl heeft een zijdeachtige, gevederde, middellange vacht, die regelmatig borstelen vereist. Het is een arbeidsintensieve hond met een duidelijke hondenlucht. Deze honden moeten regelmatig in bad. De Amerikaanse Cocker SpaniŽl moet ook iedere paar maanden worden geknipt en getrimd. De hangende oren moeten regelmatig onderzocht worden en een grondige verzorging van de vacht is nodig om vervilting van de vacht te voorkomen.

Terug

 

 (hondenras)

Amerikaanse Cocker Spaniel

Leeftijd: 11 - 13 jaar

Gewicht reu: 15 kg.
Gewicht teef: 15 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links