Rashonden Informatie


Jack Russell Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

De Jack Russell Terrier is in de negentiende eeuw gefokt door een Engelse geestelijke om op vossen en ander klein wild te jagen. Dit ras heeft in april 2003 in de Verenigde Staten de naam Parson Russell Terrier gekregen. De energieke en actieve dominee John Russell wilde een hond die de prooi uit holen en struikgewas kon opjagen, maar het opgejaagde dier niet zou doden, zodat de jacht voortgezet kon worden - en zo is de Jack Russell Terrier ontstaan, een hond, die in staat is om met de jachthonden mee te rennen, overwegend wit van kleur is om goed zichtbaar te zijn en net zo actief en levendig is als de dominee, wiens naam hij kreeg. Het was de Jack Russell Terrier Association die de naam van dit ras veranderd wilde hebben: De organisatie zelf heeft "Jack" veranderd in "Parson".

Hoewel het een kleine hond is, heeft de Jack Russell Terrier een grote gedrevenheid, zoals past bij een jachthond. Deze hond is bij de schouders net iets hoger dan 30 cm en het gewicht is ongeveer 7 kg. Het is een werkhond en de fokkers kijken meer naar zijn temperament en zijn vaardigheden, dan naar zijn uiterlijk; dus daarin kan variatie voorkomen. Niettemin is het goed om voor ogen te houden dat er een "grote" energieke, zelfs agressieve hond "binnenin" de kleine Parson (Jack) Russell Terrier huist. Hoewel hij onbevreesd is, is het een gehoorzame hond die men kunstjes kan leren: maar hier is wel een goede trainer voor nodig. Omdat bij deze hond bij het fokken de geschiktheid als jager naar voren is gehaald, is het een hond die er van houdt om te onderzoeken en om te achtervolgen.

De Jack Russell Terrier kan het niet goed met andere honden en dieren vinden en zal in gevechten verzeilen, als hij niet als puppy is afgericht en gesocialiseerd. Deze honden zitten vol leven en moeten iets te doen hebben en voldoende beweging krijgen, anders kunnen ze lastposten worden, omdat ze makkelijk rusteloos worden. Dit wordt in feite veroorzaakt door de intelligentie van de Jack Russell Terrier; Deze hond raakt verveeld, als hij niets te doen heeft en kan zelfs, als teken van onbehagen, binnenshuis gaan urineren of een bende maken van het huis of de tuin. Dus, omdat hij levendig gezelschap is, is de Jack Russell Terrier een veeleisend huisdier en zijn eigenaar moet standvastig genoeg zijn en erop toezien dat de hond niet de baas over zijn baas wordt.

Hoewel deze hond het over het algemeen wel goed met kinderen doet, wordt hij niet beschouwd als een hond die veilig is voor baby's of kinderen die hem plagen, slaan of pijn proberen te doen. Toch is deze kleine jachthond voor actieve, energieke kinderen een goede speelkameraad. Hij is net zo speels als zij en hij is liefdevol en enthousiast. Deze hond houdt van speeltjes en van spelletjes doen. De Jack Russell Terrier is niet moeilijk te verzorgen. Hij is van nature al schoon, dus het is niet nodig om deze hond vaak te baden, hoewel regelmatig borstelen wel wordt aangeraden.

Dit ras leeft gemiddeld zo'n vijftien jaar en is over het algemeen gezond. Erfelijke ziektes omvatten problemen met de ogen, doofheid en de heupen. Deze problemen kunnen verminderd worden door voor de koop de te kijken naar de ouders van de pup. Epilepsie en huidproblemen komen ook bij dit ras voor en soms ook knieschijfluxatie.

Terug

 

 (hondenras)

Jack Russell Terrier

Leeftijd: 13 - 14 jaar

Gewicht reu: 4 - 6 kg.
Gewicht teef: 4 - 6 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links