Rashonden Informatie


Kaukasische Ovcharka

Terug naar
het rassen-overzicht

Er wordt aangenomen dat de Kaukasische Owcharka ontwikkeld is door de plaatselijke herders in de Kaukasus. Dit ras is in dat gebied veel gebruikt om schapen te beschermen tegen roofdieren en dieven. Het is een populaire hond in Rusland en het woord "Owcharka" is Russisch voor "schapenhond".

Aan het eind van de zestiger jaren van de twintigste eeuw is de Kaukasische Owcharka naar Oost Duitsland gehaald voor militaire doeleinden. Na de val van de Berlijnse Muur hebben deze honden nieuwe tehuizen gekregen. De Duitsers hebben zeer zorgvuldig gefokt met dit ras, om de raskenmerken te behouden en de populariteit van dit ras is daardoor toegenomen.

De Kaukasische Owcharka is oorspronkelijk gefokt om levende have te beschermen en het is een zelfverzekerde en zeer moedige hond. Deze hond is zeer doortastend, waakzaam en krachtig. Het is een in ieder opzicht taaie hond met een krachtig instinct om te verdedigen.

De Kaukasische Owcharka heeft zorgvuldige socialisatie en een vroege gehoorzaamheidstraining nodig. Deze hond heeft de neiging om gewelddadig en ongecontroleerd gedrag te vertonen. Deze hond is wantrouwig en altijd agressief tegenover vreemden.

De Kaukasische Owcharka is een extreem trouwe hond, die ieder lid van de familie waar hij toe behoort intens respecteert en beschermt. Hun aanhankelijkheid kan alle perken te buiten gaan en zelfs in obsessie uitmonden. Daarom is deze hond niet geschikt voor kleine kinderen.

Over het algemeen is de Kaukasische Owcharka vriendelijk tegen de andere huisdieren binnen zijn familie. Deze hond zou zich zelfs beschermend tegenover deze huisdieren kunnen opstellen. Dit komt doordat de trouw van deze hond aan zijn familie zo groot is.

Het is een uitstekende bewakingshond en de Kaukasische Owcharka kan dan ook agressie tegenover vreemden vertonen. Maar deze hond is ook zo intelligent dat hij vrienden van zijn familie herkent en hen vriendschappelijk zal begroeten. Het gedrag ten opzichte van onbekende honden hetzelfde zijn. Tegenover honden die hij niet kent, zal de Kaukasische Owcharka zeer vijandig zijn.

De Kaukasische Owcharka is een dominant ras met een sterk instinct om de baas te willen spelen, daarom heeft deze hond een sterke eigenaar nodig, die goed de rol van leider op zich kan nemen. De Kaukasische Owcharka is niet geschikt voor een nonchalante eigenaar. Deze hond heeft zorgvuldige socialisatie nodig en een vroege gehoorzaamheidstraining. De eigenaar moet bereid zijn om voldoende tijd met zijn hond door te brengen.

Bij de Kaukasische Owcharka komen twee variŽteiten van de vacht voor. De langharige vacht moet regelmatig worden geborsteld en vraagt om speciale aandacht. De kortharige variŽteit heeft minder verzorging nodig. Voor beide soorten vacht is regelmatig kammen of borstelen noodzakelijk.

De gemiddelde levensverwachting voor de Kaukasische Owcharka is 10 tot 11 jaar.

De Kaukasische Owcharka is een gezond ras en kent zeer weinig gezondheidsproblemen. Toch zijn deze honden vatbaar voor de problemen die over het algemeen bij zware honden voorkomen.

Terug

 

 (hondenras)

Kaukasische Ovcharka

Leeftijd: 10 - 12 jaar

Gewicht reu: 35 - 50 kg.
Gewicht teef: 35 - 50 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links