Rashonden Informatie


Kerry Blue Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

De Kerry Blue Terrier is in de achttiende eeuw ontstaan in County Kerry en men neemt aan dat dit ras is ontwikkeld door Ierse herders. Deze hond stamt ofwel af van de Portugese Water Dog of van de Dandie Dinmont Terrier. De Kerry Blue Terrier is het symbool van Ierland en de nationale terriër van dit land.

De Kerry Blue Terrier is in 1924 door de AKC erkend, twee jaar na de oprichting van de eerste Kerry Blue Terrier Club in de Verenigde Staten. Dit ras is oorspronkelijk gefokt als gezelschapshond en als boerderijhond. Tegenwoordig is deze hond een geliefd huisdier.

De Kerry Blue Terrier is een actieve hond met een speelse natuur. Het is een uitstekende waakhond, hij is zeer sterk van geest en altijd alert. Deze hond is zeer energiek en heeft geen enkele geremdheid in de omgang met mensen. Hoewel deze hond een goede waakhond is, zal hij nooit iemand zonder reden aanvallen.

De Kerry Blue Terrier kan een fijne gezinshond zijn. Hij houdt van het gezelschap van mensen en is zeer aanhankelijk ten opzichte van de leden van zijn gezin. Deze hond beschikt over het vermogen om mensen te laten lachen en plezier te hebben. Een goed gesocialiseerde Kerry Blue Terrier gaat ook goed met bezoekers om.

Soms is de Kerry Blue Terrier een beetje baldadig. Zijn vastbeslotenheid kan zijn eigenaar voor problemen stellen. Het is een hond die zelfverzekerd is en een beschermende natuur heeft. Een goed gesocialiseerde en onder appèl staande hond doet het over het algemeen goed met andere dieren. Maar, hij kan agressie vertonen tegenover andere honden of moeilijk te hanteren zijn voor zijn eigenaar.

Hoewel deze hond zeer actief en levendig is, zal de Kerry Blue Terrier zelden zonder reden blaffen. Het zijn zeer intelligente honden en ze beschikken over een zeer goed geheugen. Ze kunnen koppigheid vertonen of soms moeilijk af te richten zijn. Een vroege gehoorzaamheidstraining is essentieel om van deze hond een geciviliseerd dier te maken.

De Kerry Blue Terrier heeft een standvastige, zelfverzekerde eigenaar nodig. Deze hond is zeer goed in jachtactiviteiten en houdt van dergelijke uitdagingen. Deze hond verwacht van zijn baas dat deze begrijpend en attent zal zijn. De Kerry Blue Terrier is zeer geduldig en beschermend ten opzichte van kinderen.

De Kerry Blue Terrier moet een keer per maand getrimd worden. De vacht moet speciale aandacht krijgen. Regelmatig controleren en schoonmaken van de oren met het oog op infecties is essentieel. Deze hond verliest weinig haar. Eens per week baden en kammen is vereist om de vacht schoon te houden.

De normale levensverwachting van dit ras is 12 tot 15 jaar.

De Kerry Blue Terrier is een zeer gezond ras en heeft een lange levensduur. Niettemin hebben deze honden een aanleg tot het krijgen van heupdysplasie, PNA en oorinfecties. Andere gezondheidsproblemen waar de Kerry Blue Terrier mee te maken kan krijgen zijn grauwe staar, het krijgen van borstelige harde haren (de normale vacht is zacht) en tumoren aan de haarzakjes.

Terug

 

 (hondenras)

Kerry Blue Terrier

Leeftijd: 14 jaar

Gewicht reu: 15 - 18 kg.
Gewicht teef: 15 - 18 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links