Rashonden Informatie


King Charles Spaniel

Terug naar
het rassen-overzicht

De King Charles Spaniel is ontstaan in Groot BrittaniŽ; de oorspong van dit ras kan teruggevoerd worden tot Aziatische spaniŽls en misschien ook wel de Mopshond. Tijdens de Renaissance was dit ras zeer populair als gezelschapshond voor de royalty, maar toen leek dit ras meer op de huidige Cavalier King Charles Spaniel dan op de hedendaagse King Charles Spaniel. De King Charles Spaniel is genoemd naar King Charles de Tweede van Engeland, die enkele van deze "troosthonden" bezat.

Het huidige uiterlijk van deze King Charles Spaniel ras zou ontstaan zijn, doordat King Charles Spaniel met lange neuzen in de achttiende en negentiende eeuw gekruist zouden zijn met de Mopshond of de Japanse Chin of andere rassen met korte neuzen. De King Charles Spaniel staat in de Verenigde Staten en Canada bekend onder de naam English Toy Spaniel.

Sommige lijnen van de King Charles Spaniel hebben een aanleg voor hartproblemen, oogproblemen, oorinfecties, diabetes en knieschijfluxatie. De oren en de ogen moeten regelmatig worden schoongemaakt om ze vrij van infecties te houden. De King Charles Spaniel heeft bij warm weer of bij bovenmatige inspanning moeite met de ademhaling, hetgeen te wijten is aan zijn korte snuit, bovendien heeft deze hond ook de neiging om piepend te ademen en te snurken.

De gemiddelde levensverwachting van de King Charles Spaniel is 10 tot 12 jaar.

De King Charles Spaniel is een gehoorzame, aanhankelijk hond. Hij is blij en vriendelijk en doet het zowel in de stad als op het platteland goed. Deze hond vertoont geen verlegenheid of nervositeit en is vrolijk en niet agressief. Deze hond gaat goed met kinderen om. De King Charles Spaniel is sociaal en beantwoordt de genegenheid van eenieder die hem met liefde en zorg benadert. Dit is een zeer geschikte gezelschapshond voor wat oudere personen.

De King Charles Spaniel kan het ook met andere honden goed vinden. Het is een goed gemanierde en zachtaardige hond, maar hij kan soms ook voor zichzelf opkomen en behoorlijk eigenzinnig zijn. Deze hond is niet veeleisend en houdt ervan om vriendelijk behandeld te worden. De King Charles Spaniel houdt van het gezelschap van mensen. Als waakhond is hij matig geschikt. Van deze hond wordt gezegd dat hij een kieskeurige eter is, het is een hond die matig blaft is en het is vooral een gezelschapshond.

De King Charles Spaniel moet regelmatig met een stevige borstel geborsteld worden. De vacht hoeft niet te worden getrimd en baden of het gebruik van droogshampoo hoeft alleen als nodig is. Bij het borstelen moet gelet worden op de plekken waar de vacht makkelijk vervilten kan, zoals achter de oren en op de achterhand. De oren van deze hond moeten regelmatig worden schoongemaakt om ze vrij te houden van infecties. Ook de ogen moeten regelmatig worden schoongemaakt om infecties te voorkomen.

Terug

 

King Charles Spaniel

Leeftijd: 11 - 12 jaar

Gewicht reu: 3 - 6 kg.
Gewicht teef: 3 - 6 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links