Rashonden Informatie


Labrador Retriever

Terug naar
het rassen-overzicht

De Labrador Retriever is een van de meest populaire honden in de Verenigde Staten. Dit ras is ontstaan in Newfoundland, vanwaar dit ras naar Engeland is gebracht. Sommigen daarentegen, menen dat dit ras in Groenland is ontstaan, waar deze honden door de vissers werden gebruik; vanuit Groenland zou het ras naar Engeland zijn gebracht en vandaar weer naar Newfoundland. Er zijn er ook die van mening zijn dat het ras is ontwikkeld uit de St. John's Dogs, een gemengd ras ontstaan door kruisen van Newfoundanders en kleinere waterhonden uit Labrador. De vissers hebben deze honden getraind om in het ijskoude water te springen en de vissen te vangen die uit de netten waren ontsnapt, evenals om de netten aan land te trekken. Meegenomen naar Engeland in de negentiende eeuw en door het aanscherpen van de retriever instincten, is de Labrador Retriever ontwikkeld als een van de fijnste jachthonden.

De stambomen van de Labrador Retrievers in de Verenigde Staten kunnen tot 1878 teruggevoerd worden, volgens de American Kennel Club, die dit ras als een apart ras erkende in 1917. De Labrador Retriever is door de English Kennel Club in 1903 erkend. De meeste Labrador Retrievers vandaag de dag in de Verenigde Staten zijn afstammelingen van de honden die in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw naar dat land zijn gebracht. Tegenwoordig bestaan er twee soorten Labrador Retrievers: de Engelse en de Amerikaanse. Deze soorten verschillen wat uiterlijk betreft. De Engelse Labrador Retriever is zwaarder en breed. Ook hebben deze honden een wat rustiger temperament dan de honden van het Amerikaanse type en worden ze sneller volwassen. Het type dat in de Verenigde Staten verder is ontwikkeld, is relatief groter en dunner.

Wat ook zijn afkomst mag zijn, de Labrador Retriever, gefokt van vissershond tot veelzijdige jachthond, is de lieveling van iedere hondenliefhebber. Deze hond kan geschoten gevogelte terugbrengen, vissersnetten binnenhalen en zelfs de vangst van de dag met een kar vervoeren. Maar de Labrador Retriever is nog veel meer: het bewijs van zijn grootheid ligt in zijn populariteit. De Labrador Retriever is een fantastisch huisdier en gezinshond, omdat hij over vele kwaliteiten beschikt om deze veeleisende en toch vanzelfsprekend gevonden rol te vervullen. Zachtaardig, aardig, vriendelijk van aard, is de Labrador Retriever zeer goed met kinderen, zelfs met peuters en andere huisdieren. Deze hond is intelligent, gehoorzaam en makkelijk af te richten en is daarom ook populair als werkhond. Er zijn niet veel honden die het op kunnen nemen met de Labrador Retriever als het gaat om taken als het helpen van gehandicapten, het opspeuren van drugs en smokkelwaar en als een show hond bij wedstrijden.

Deze hond is ongeveer 61 cm hoog bij de schouders en kan tot 32 kg wegen, waarbij de teefjes enigszins kleiner zijn. Het komt wel eens voor dat een Labrador Retriever 45 kg weegt. Daarom moet deze hond wel genoeg maar toch matig te eten krijgen, omdat dit ras makkelijk aankomt, vooral als het niet voldoende beweging krijgt.

Labrador Retrievers zijn energieke honden die van actie houden. Wanneer deze honden, die tot twaalf jaar oud kunnen worden, voldoende beweging krijgen, kunnen ze goed op een appartement leven. Het zijn honden die een gemiddelde hoeveelheid haar verliezen. Deze honden zijn makkelijk te verzorgen; kam en borstel de vacht regelmatig, maar baadt alleen wanneer nodig. De Labrador Retriever heeft een aanlag tot het krijgen van heupdysplasie en elleboogdysplasie en oogziektes.

Terug

 

 (hondenras)

Labrador Retriever

Leeftijd: 12 - 13 jaar

Gewicht reu: 25 - 35 kg.
Gewicht teef: 25 - 35 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links