Rashonden Informatie


Laekense Herder

Terug naar
het rassen-overzicht

De Laekense Herdershond is de meest zeldzame van de vier variŽteiten van de Belgische Herdershond. De Groendendaeler, de Mechelaar en de Tervuerense Herdershond zijn de andere drie soorten. Alle vier deze rassen zijn ontstaan in BelgiŽ en zijn genoemd naar de streken waar ze vandaan komen. De Laekense Herdershond is ontwikkeld als waakhond, om de bleekvelden met het linnen in Antwerpen, BelgiŽ, te bewaken. De ruwe en draadharige vacht van de Laekense Herdershond was ideaal voor het werk buiten onder alle weersomstandigheden. In de laatste jaren van de negentiende eeuw zijn de standaards voor de vier types van de Belgische Herdershond vastgelegd. Veel kenmerken hebben ze gemeen, het voornaamste kenmerk waarin de vier zich onderscheiden, is de vacht. Vrijwel overal ter wereld worden deze vier soorten als ťťn ras beschouwd. De AKC heeft ze in 1959 als aparte rassen erkend, maar heeft de Laekense Herdershond echter helemaal niet erkend. De Laekense Herdershond is tegenwoordig de minst populaire van de vier, maar vroeger was hij wel gewild. Tegenwoordig wordt de Laekense Herdershond in het Belgische leger gebruikt en bij de politie. De moderne Laekense Herdershond is ontwikkeld uit geharde werkhonden en is ook geschikt in het veld.

De Laekense Herdershond is een zeer slimme en gehoorzame hond. De Laekense Herdershond heeft sterke beschermende en territoriale instincten, is serieus met betrekking tot zijn taak en is zeer waakzaam. De Laekense Herdershond is ideaal om mee te werken en om wedstrijden mee te doen. Deze bewakingshonden kunnen ook uitstekende huisdieren zijn. Ze zijn altijd waakzaam, alert en trouw en ze bloeien op bij een liefdevolle behandeling door hun familie. Zorg er altijd voor dat de Laekense Herdershond aandacht krijgt, want als hij zich verwaarloosd voelt, kan hij zichzelf gaan vermaken ten koste van zijn eigenaar. Dit gedrag komt doordat de Laekense Herdershond zeer veel energie heeft en iets te doen moet hebben. De Laekense Herdershond heeft de neiging om een sterke band te ontwikkelen met een of twee mensen. Een nadeel bij de Laekense Herdershond is dat er grote verschillen kunnen zijn in zijn temperament en zijn agressiviteit. Daarom is het wijs om ervaren fokkers te raadplegen voor de aanschaf van een Laekense Herdershond. Hoewel het indrukwekkende honden zijn, moeten de honden die een overmaat aan agressie of angstigheid vertonen, vermeden worden.

De Laekense Herdershond heeft een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 14 jaar. Het is een gehard, gezond ras, dat geen grote gezondheidsproblemen kent. Wel zijn er enkele kleinere gezondheidsproblemen als huidallergieŽn, oogproblemen, heupdysplasie en elleboogdysplasie bij dit ras gezien.

De ruwe, droge, draadharige vacht van de Laekense Herdershond moet minstens twee keer per jaar worden getrimd. Verwijder dood en overtollig haar. Een grove kam met wijde tanden is nuttig bij de verzorging. Omdat baden de waterdichtheid van de vacht aantast, alleen baden als het nodig is. Deze hond verliest zeer weinig haar.

Terug

 

Laekense Herder

Leeftijd: 12 - 13 jaar

Gewicht reu: 28 kg.
Gewicht teef: 28 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links