Rashonden Informatie


Lakeland Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

De Lakeland Terrier is een van de oudste werk terriŽr rassen ter wereld. Dit ras is ontstaan in het Lake District in Engeland, waar het ras zijn naam ook aan ontleend. De Lakeland Terrier is ontwikkeld door de Bedlington te kruisen met de Old English Wirehaired Terrier. De Lakeland Terrier is bijna driehonderd jaar lang gebruikt om op in holen levende dieren, zoals de otter, de vos en de das, te jagen. De boeren in het bergachtige Lakeland District jaagden met meerdere jachthonden en met deze terriŽrs. Hun taak was om de vossen te verdelgen die de schaapskooien kwamen plunderen. De Lakeland Terrier kon jagen in het water en op oneffen terrein en de prooi opjagen en doden.

De Lakeland Terriers waren zo moedig, dat ze het ongedierte over grote afstanden onder de grond volgden. In de loop der tijd is de Lakeland Terrier populair geworden als gezelschapshond en als succesvolle showhond. De Lakeland Terrier is in de twintigste eeuw buiten Engeland erkend. De Border, Bedlington en Dandie Dinmont Terriers zijn de voorouders van de Lakeland Terrier. De Lakeland Terrier stond eerst bekend als de Patterdale Terrier. Hoewel de Lakeland Terrier door vele rassen voorbijgestreefd is in populariteit, is het nog steeds een zeer efficiŽnte werk terriŽr.

De Lakeland Terrier lijkt in vele opzichten op de Welsh Terrier, behalve dat dit ras levendig, koppig en meer vastbesloten is. Het is een vrolijke, aanhankelijke, alerte, zekere en moedige hond. Terwijl hij flink en moedig is, heeft de Lakeland Terrier tegelijkertijd ook een aantrekkelijke, rustige kant. De Lakeland Terrier kan onzeker zijn als het gaat om hoe te reageren op vreemden, maar niet op een extreme manier. Geef de Lakeland Terrier een taak en hij zal die onvermoeibaar uitvoeren, hoe zwaar die taak ook is.

De Lakeland Terrier heeft een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 12 jaar. Het is een zeer sterk ras en het ras kent geen ernstige erfelijke ziektes. Wel heeft deze hond een aanleg tot het krijgen van de ziekte van Von Willebrand, grauwe staar en luxatie van de ooglens.

De dode haren moeten twee tot drie keer per jaar met de hand uit de vacht geplukt worden. Losse haren moeten uit de oren verwijderd worden en overtollige haren tussen de voetkussens moeten worden geknipt. Wanneer het om een showhond gaat, zal de vacht een meer intensieve verzorging nodig hebben. De Lakeland Terrier verhaart zeer weinig.

Terug

 

 (hondenras)

Lakeland Terrier

Leeftijd: 13 - 14 jaar

Gewicht reu: 6 - 8 kg.
Gewicht teef: 6 - 8 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links