Rashonden Informatie


Leonberger

Terug naar
het rassen-overzicht

De Leonberger is in 1846 in Duitsland ontstaan. Deze hond is naar het kleine stadje Leonberg in Duitsland genoemd, door de burgemeester de heer Heinrich Essig. Hij wilde een hond fokken die zou lijken op de leeuw in het wapen van de stad Leonberg. Hij heeft om zijn doel te bereiken bij het fokken de Landseer Newfoundlanders, Sint Bernards, en de Grote Pyrenese Berghond gebruikt. Het resultaat was deze grote, sterke hond die als snel populair werd als werkhond. En de droom van Heinrich Essig van een leeuw-achtige hond als status symbool voor de stad Leonberg is uitgekomen. De Leonberger is het symbool van vele koninklijke families in europa geworden. Keizerin Elizabeth van Oostenrijk, de Prins van Wales, keizer Napoleon van Frankrijk, Bismarck en koning Umberto van ItaliŰ zijn allemaal eigenaar van een Leonberger geweest.

Veel van deze honden zijn in de negentiende eeuw in Rusland ge´mporteerd. Maar tijdens de twee wereldoorlogen is dit ras bijna uitgestorven. In 1945 hebben verschillende Duitsers enkele van de overgebleven Leonbergers verzameld en het heeft 25 jaar geduurd voor het ras weer op peil was. De Leonberger heeft zijn populariteit in Europa herwonnen. In 1971 is deze hond voor het eerst in de Verenigde Staten ge´mporteerd, waar tegenwoordig bijna duizend honden van dit ras geregistreerd staan. Het is een veelzijdig ras en de Leonberger is gebruikt om vee te bewaken en om spoor te zoeken. Dit ras heeft de reputatie een bijzonder goede reddingshond te water te zijn en wordt om deze eigenschap in Duitsland gebruikt voor zoeken en redden. De officiele standaard voor de Leonberger is in 1949 vastgesteld.

Door het uiterlijk van een leeuw, gecombineerd met het hart van een schaap kreeg deze hond de naam de "Gentle Lion". De Leonberger is een levendige, gelijkmatige en aanhankelijke hond. Hij heeft een aantrekkelijke en vriendelijke expressie. Door zijn beminnelijke en kalme karakter, spreekt Leonberger iedereen aan. De Leonberger beschikt over een opmerkelijke intelligentie. Het is een ideale gezinshond, die trouw en liefde voor zijn familie toont. Deze hond kan totaal worden vertrouwd. De meeste Leonbergers beschikken over een uitzonderlijk geduld, zelfs ten opzichte cvan de meest ondeugende kinderen. Een andere opmerkelijke eigenschap van deze hond is dat hij zelfs in moeilijke situaties kalm blijft en weg zal lopen, in plaats van agressie te vertonen. De meeste Leonbergers beschikken over de eigenschap dat ze slecht gedrag voor lief nemen.

De Leonberger heeft een gemiddelde levensverwachting van 8 tot 9 jaar. De Leonberger heeft een aanleg tot het krijgen van heupdysplasie en andere ziektes van het skelet die vaker voorkomen bij de grote rassen. Andere gezondheidsproblemen zijn ooglid defecten en botziekten. De mogelijkheid bestaat dat de Leonberger enkele gedragsproblemen ontwikkelt.

De vacht van de Leonberger moet wekelijks worden geborsteld/ De oren en tanden moeten schoon worden gehouden. Alleen baden indien nodig. Enig ontvilten is noodzakelijk. Borstel en kam de Leonberger dagelijks, want hij in de rui verhaart hij hevig.

Terug

 

 (hondenras)

Leonberger

Leeftijd: 9 - 11 jaar

Gewicht reu: 55 - 65 kg.
Gewicht teef: 55 - 65 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links