Rashonden Informatie


Lhasa Apso

Terug naar
het rassen-overzicht

De Lhasa Apso vindt zijn oorsprong in Tibet. Dit ras is genoemd naar de heilige stad Lhasa. Gedurende twintig eeuwen is de Lhasa Apso alleen in Tibet gefokt en dan nog alleen door heilige personen en edelen. Deze hond werd als waakhond gebruikt in tempels en abdijen. De Tibetanen geloofden dat na het overlijden van de eigenaar, zijn ziel in het lichaam van zijn Lhasa Apso zou terugkomen. Ook geloofde men dat de Lhasa Apso zijn eigenaar geluk zou brengen. Het was haast onmogelijk om een Lhasa Apso te kopen. Deze honden werden eerder weggegeven aan gewaardeerde vrienden als geluk brengende talisman om de kwade geesten op een afstand te houden. Deze kostbare honden komen nu ook in andere delen van de wereld voor, vooral omdat de Dalai Lama ze aan bezoekende diplomaten cadeau heeft gedaan.

In de jaren twintig van de twintigste eeuw kwam de Lhasa Apso naar Engeland. De Engelsen noemen deze hond soms de "Tibetan Apso". In de jaren dertig werd de Lhasa Apso in de Verenigde Staten ge´ntroduceerd. Tegenwoordig is de Lhasa Apso in vele westerse landen een geliefde gezelschapshond. Door zijn kleine formaat, zijn verrassende taaiheid en zijn vermogen om vriend van vijand te onderscheiden is de vraag naar deze hond toegenomen. De Lhasa Apso staat bekend om zijn lange levensduur.

De Lhasa Apso is een taaie, vriendelijke, assertieve, intelligente en levendige hond. Het is een goed huisdier en hij wantrouwt vreemden van nature. De Lhasa Apso is eigenzinnig en zeer gehoorzaam aan zijn baas. Alleen een dominante eigenaar kan deze hond onder de duim houden. Een zeer goed gehoor is een van de voordelen van deze hond. De Lhasa Apso reist zeer veel, hoewel het een kleine hond is. Deze honden houden ervan om altijd bij iemand in de buurt te zijn en kunnen happen wanneer ze verrast worden of geŰrgerd zijn. De Lhasa Apso beschikt over een verbazingwekkend aanpassingsvermogen aan verschillende klimatologische omstandigheden en manieren van leven. Hoewel ze van nature graag bij mensen in de buurt zijn, kunnen sommige van deze honden enigszins koppig zijn. Een vroege introductie tot gehoorzaamheid en een vriendelijke opvoeding worden geadviseerd om deze minder prettige karaktertrek te vermijden.

De Lhasa Apso heeft een gemiddelde levensverwachting van 15 tot 18 jaar. Het is een zeer gezond ras. Wanneer de vacht niet vrij van parasieten wordt gehouden , kunnen zich huidproblemen voordoen. De Lhasa Apso heeft een aanleg voor heupdysplasie, nierproblemen, oogproblemen en bloedende zweren.

Het is noodzakelijk om de vacht van de Lhasa Apso vaak te borstelen, om vervilten te voorkomen. Het haar moet vaak worden getrimd om het kort, netjes en gezond te houden.

Terug

 

 (hondenras)

Lhasa Apso

Leeftijd: 12 - 14 jaar

Gewicht reu: 6 - 7 kg.
Gewicht teef: 6 - 7 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links