Rashonden Informatie


Manchester Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

In de negentiende eeuw heeft John Hulme uit Manchester, Engeland de Manchester Terrier ontwikkeld om op ratten te jagen. Daarom heeft dit ras ook de bijnaam "rattenterriėr " gekregen. De Manchester Terrier is ontwikkeld door de Black and Tan Terrier te kruisen met de Whippet. In die tijd werd de Manchester Terrier als de beste rattenjager beschouwd, hetgeen ook blijkt uit het feit dat een Manchester Terrier genaamd Billy in een wedstrijd in Engeland 100 ratten gedood zou hebben in slechts 6 minuten en 13 seconden. De Manchester Terrier is een apart ras en is in het geheel niet verwant aan de Dobermann, hoewel hij daar wel op lijkt. Er zijn twee variėteiten van de Manchester Terrier - de standaard variėteit en de toy variėteit. De toy variėteit werd populair tijdens de regering van koningin Victoria, toen het verkleinen een rage was. Heden ten dage is de populariteit van de Manchester Terrier behoorlijk afgenomen, zelfs in zijn geboortestad Manchester.

Sommige lijnen van de Manchester Terrier zijn bevattelijk voor glaucoom, een bloedprobleem. Sommige lijnen van dit ras hebben een aanleg tot het krijgen van de ziekte van Von Willebrand, een zeldzame bloedziekte. De Manchester Terrier krijgt warmte-uitslag op zijn rug wanneer hij te lang in de zon wordt gelaten. Net als alle hondenrassen heeft ook de Manchester Terrier de juiste verzorging en controles door de dierenarts nodig.

De Manchester Terrier heeft een gemiddelde levensverwachting van 15 jaar of langer. Tot een lang en gezond leven zullen een goed dieet en voldoende beweging zeker bijdragen.

De Manchester Terrier is een zeer actieve en intelligente hond. Dit ras is zeer atletisch en waakzaam. De Manchester Terrier is trouw aan en een betrouwbare metgezel voor zijn eigenaar. Deze hond houdt ervan om te plezieren en is daardoor makkelijk af te richten. Ook doen deze honden het zeer goed bij gehoorzaamheidswedstrijden. Om zijn agressieve aard onder de duim te houden, moet de Manchester Terrier vanaf dat hij een puppy is zorgvuldig worden gesocialiseerd. Dit ras heeft de neiging om koppig, bijterig en defensief te zijn. Daarom is een stevige en zorgvuldige aanpak bij het africhten noodzakelijk. Wanneer de Manchester Terrier van jongs af aan gesocialiseerd wordt, gaat hij over het algemeen goed met kinderen om. Sommige lijnen van de Manchester Terrier staan er om bekend dat ze agressiviteit vertonen tegenover andere honden en dieren. In ieder geval moet goed opgelet worden wanneer er andersoortige kleine dieren aanwezig zijn.

De Manchester Terrier is makkelijk te verzorgen, omdat hij een korte en glanzende black and tan kleurige vacht heeft. De vacht krijgt glans door hem met een rubberen handschoen te wrijven. De klauwen moeten worden geknipt en de gehoorgangen moeten regelmatig worden schoongemaakt. De Toy Manchester Terrier verliest bijna geen haren, terwijl de standaard Manchester Terrier gemiddeld verhaart.

Terug

 

 (hondenras)

Manchester Terrier

Leeftijd: 13 - 14 jaar

Gewicht reu: 7 - 10 kg.
Gewicht teef: 5 - 8 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links