Rashonden Informatie


Mechelse Herdershond

Terug naar
het rassen-overzicht

De Mechelse Herdershond, een van de vier variëteiten van de Belgische Herder, is genoemd naar de Belgische stad Mechelen. In 1891 is deze hond als eerste officieel als Belgische Herder erkend. De andere drie soorten zijn de Tervuerense Herdershond, de Groenendaeler en de Laekense Herder. Velen beschouwen deze vier als zijnde één ras, maar de AKC heeft in 1959 drie van de vier als aparte rassen erkend. De British Kennel Club daarentegen beschouwd alle vier nog steeds als één ras en deze honden worden altijd geregistreerd op basis van het type en de kleur van hun vacht en niet op hun afkomst.

De Mechelse Herdershond beschikt over een uitzonderlijke intelligentie en gehoorzaamheid en is een serieuze en waakzame hond. Dit ras heeft sterke verdediginginstincten en territoriumdriften. Het is een uitstekende politiehond met aangeboren bewakingsvaardigheden. Deze honden zijn altijd waakzaam, oplettend en beschermend.

De Mechelse Herdershond kan wantrouwigheid of gevoeligheid vertonen. Deze hond heeft een uitgebreide vroege socialisatie nodig en gehoorzaamheidstraining door een ervaren en strenge leraar. Bij een al te strenge opvoeding kan de hond tegendraads worden.

Als impulsieve beschermende hond is de Mechelse Herdershond een uitstekende bewakingshond. Oorspronkelijk is de Mechelse Herdershond gefokt om te hoeden, maar nu is deze hond een talentvolle politiehond. Deze hond is sterk en moedig. Het kan voorkomen dat deze hond op ongelegen momenten zijn hoedinstincten laat zien. Het zijn uitstekende werkhonden, die tegelijkertijd veeleisend kunnen zijn.

De Mechelse Herdershond kan een fijn huisdier zijn. Het is een trouw en aanhankelijk dier en deze hond is dan ook zeer gesteld op gezelschap. Een goed gesocialiseerde Mechelse Herdershond is goed met kinderen en kan makkelijk deel uit maken van het gezin. Het is een hond met veel energie, die gek is op intensieve lichamelijke activiteiten.

Een Mechelse Herdershond kan agressie vertonen naar andere honden. Maar een goed gesocialiseerde Mechelse Herdershond kan wel goed met andere honden en ook met katten overweg. Een ervaren eigenaar kan deze hond makkelijk aan en het beste in hem naar bovenhalen.

De vacht van de Mechelse Herdershond is makkelijk te verzorgen. Regelmatig borstelen met een stevige borstel en af en toe een bad is genoeg om de vacht van deze hond schoon te houden. Door het baden kan de waterafstotende laag van de vacht worden verwijderd. Twee keer per jaar is de Mechelse Herdershond hevig in de rui, verder blijft hij door het jaar heen licht verharen.

De normale levensduur van de Mechelse Herdershond is 12 tot 14 jaar.

Dit ras is taai en gezond en kent geen noemenswaardige gezondheidsproblemen. Kleinere problemen zoals huidallergieën, oogproblemen en heupdysplasie komen sporadisch voor.

Terug

 

 (hondenras)

Mechelse Herdershond

Leeftijd: 12 - 13 jaar

Gewicht reu: 28 kg.
Gewicht teef: 28 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links