Rashonden Informatie


Poedel - Middenslag

Terug naar
het rassen-overzicht

De Poedel is een zeer oud ras, waarvan de plaats van oorsprong onderwerp van discussie is. Frankrijk wordt officieel erkend als land van oorsprong. De naam Poedel is afgeleid van het Duitse woord "Pudeln", hetgeen poedelen in het water betekent. Deze hond werd als gundog gebruikt om gevallen vogels aan de jagers te apporteren en men neemt aan dat dit ras met de Duitse troepen mee naar Frankrijk is gekomen.

De Poedel is tot zijn huidige vorm ontwikkeld in Frankrijk, waar deze honden als circushonden werden gebruikt en om eenden te apporteren. In Frankrijk wordt de Poedel dan ook "Caniche" ofwel eendenhond genoemd en is deze hond ook zeer veel gebruikt om ondergrondse truffels in het bos op te sporen. De praktijk van het knippen van de vacht is begonnen als een poging om het bewegen in het water te vergemakkelijken. De Poedel is de nationale hond van Frankrijk en is in de vijftiger en zestiger jaren van de twintigste eeuw populair geworden. Onder de verschillende Poedels is de Middenslag Poedel de oudste variŽteit en de kleinste in aantal.

Net als alle hondenrassen heeft de Middenslag Poedel de juiste verzorging en aandacht van de dierenarts nodig. Deze honden hebben een aanleg voor een aantal structurele problemen zoals heupdysplasie, en oogproblemen zoals grauwe staar en progressieve retina atrofie. Vergeleken met ander honden met een diepe borst is de Middenslag Poedel geen uitzondering waar het gaat om het risico op maagtorsie - hierbij draait de maag met als gevolg de blokkering van de esophagus aan de ene kant en de darm aan de andere kant. De Middenslag Poedel kent ook nog andere gezondheidsproblemen, zoals Granulomatous sebaceous adenitis, epilepsie en de ziekte van Von Willebrand.

De levensverwachting voor dit ras is meer dan 15 jaar.

De Middenslag Poedel is een levendige, vriendelijk, intelligente en goedgehumeurde hond. Deze honden kunnen zeer makkelijk worden afgericht. De Middenslag Poedel is de meest rustige van de kleinere Poedel variŽteiten. Het zijn vriendelijke honden en ze houden ervan om met mensen te zijn. De Middenslag Poedel doet het goed met kinderen en met onbekenden.

Om te voorkomen dat de vacht van de Middenslag Poedel gaat vervilten, heeft deze zeer veel verzorging nodig. De verschillende coupes waarin de vacht wordt geknipt zijn ontwikkeld om het gewicht van de vacht te beperken en om de gewrichten en belangrijkste organen tegen de kou te beschermen. Deze hond moet ook regelmatig met de hand worden gelukt, de nagels moeten worden geknipt en de oren worden schoongemaakt. De Middenslag Poedel verhaart zeer weinig.

Terug

 

 (hondenras)

Poedel - Middenslag

Leeftijd: 12 - 14 jaar

Gewicht reu: kg.
Gewicht teef: kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links