Rashonden Informatie


Schnauzer - Middenslag

Terug naar
het rassen-overzicht

De Middenslag Schnauzer, de oudste van de drie Schnauzer rassen, is een zeer oud Duits ras. Deze hond komt voor in het werk van vijftiende - en zestiende-eeuwse kunstenaars zoals Albrecht Drer, Rembrandt, Lucas Granach en Sir Joshua Reynolds. De Middenslag Schnauzer is ontstaan door het kruisen van de zwarte Duitse Poedel, de grijze wolfsspits en de draadharige Pinscher. De Middenslag Schnauzer staat bekend om zijn toewijding en moed en werd gebruikt om koetsen te begeleiden, als boodschapper in de Eerste Wereldoorlog en als jagers op ongedierte en bewakers voor stallen en boerderijen. Voor de Eerste Wereldoorlog werd deze hond voornamelijk in Duitsland en Engeland gebruikt als bewaker van personen en gezelschappen. Deze hond staat ook bekend als kinderoppas. De Middenslag Schnauzer is in 1904 door de American Kennel Club erkend.

De Middenslag Schnauzer is een gezond ras. Net als alle andere rassen heeft de Middenslag Schnauzer voor een lang en actief leven de juiste verzorging en voeding nodig. Vergeleken met andere honden is de Middenslag Schnauzer geen uitzondering waar het gaat om gezondheidsproblemen. Bij dit ras komen grauwe staar, oogproblemen, gewrichtproblemen en de ziekte van Von Willebrand voor. De Middenslag Schnauzer heeft een levensverwachting van ongeveer 15 jaar.

De Middenslag Schnauzer is een energieke en intelligente hond. Deze levendige en aanhankelijke hond heeft de persoonlijkheid van een terrir. De Middenslag Schnauzer houdt van het gezelschap van mensen en is een goed hond om mee te reizen. Het zijn slimme, intelligente, veeleisende en speelse honden. Al deze kwaliteiten maken deze honden tot goede waakhonden en bewakingshonden. De Middenslag Schnauzer leert snel, maar kan redelijk koppig zijn en heeft een vaste hand van opvoeden nodig. Deze honden zijn zeer beschermend en dominant, waarbij ze objecten, plaatsen en mensen tegen alle mogelijke gevaren beschermen. Om het over beschermende karakter te vermijden, moet deze hond op zeer jonge leeftijd gesocialiseerd worden.

De Middenslag Schnauzer heeft een draadharige bovenvacht en een dichte ondervacht. De vacht moet zorgvuldig onderhouden worden met een slicker borstel en een metalen kam. Het gebied rond de ogen en de oren moet met een schaar met ronde punten worden geknipt. De vacht van de Middenslag Schnauzer moet twee keer per jaar geknipt worden, zodat de haren overal even lang zijn. Deze honden verharen niet, maar de dichte ondervacht kan makkelijk in de knoop raken.

Terug

 

 (hondenras)

Schnauzer - Middenslag

Leeftijd: 12 jaar

Gewicht reu: 15 - 20 kg.
Gewicht teef: 15 - 20 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links