Rashonden Informatie


Mopshond

Terug naar
het rassen-overzicht

De Mopshond is een van de oudste rassen en men neemt aan dat het ras rond vierhonderd voor Christus in AziŽ is ontstaan. Hoewel de oorsprong van deze hond gehuld is in mysteriŽn, wordt aangenomen dat de Mopshond van Oosterse afkomst is en mogelijk een afstammeling is van de kortharige Pekingees.

William de Derde van Engeland had verschillende Mopshonden als zijn favorieten. En ook Josephine, de vrouw van Napoleon en koningin Victoria hadden Mopshonden als huisdier. In Engeland werden de eerste Mopshonden "Dutch Mastiffs" genoemd. Volgens de rasstandaard wordt de Mopshond beschreven als een hond die "multum in parvo" is, hetgeen wil zeggen "veel in een klein pakketje". De rasstandaard van de Mopshond is in 1883 vastgesteld. De American Kennel Club heeft dit ras in 1885 erkend. De meeste Amerikaanse liefhebbers hebben hun Mopshond uit Engeland geÔmporteerd.

Net als alle rassen kent de Mopshond bepaalde gezondheidsproblemen. Wanneer deze hond onvoldoende aandacht en verzorging van de dierenarts krijgt, valt hij ten prooi aan een aantal verschillende gezondheidsproblemen. De Mopshond heeft, net als alle andere rassen met een korte snuit, een aanleg tot het krijgen van chronische ademhalingsproblemen. De korte snuit bezorgd de Mopshond in warme en vochtige klimaten problemen. Door een lichtelijke onderbeet, lijdt de Mopshond vaak aan tand - en tandvleesproblemen. De delicate ogen van de Mopshond hebben een aanleg tot het krijgen van ontstekingen van het hoornvlies en zweren op het hoornvlies. Deze honden hebben ook een neiging om te snuiven en te snurken. Andere gezondheidsproblemen die bij de Mopshond voorkomen zijn knieschijf luxatie, heupdysplasie en encefalitis. De levensverwachting van de Mopshond ligt rond de 15 jaar.

De Mopshond heeft een innemende persoonlijkheid. Het is een intelligente metgezel en hij is koppig, levendig, aanhankelijk en beminnelijk. De Mopshond is een natuurlijke clown, die je aan het lachen zal maken. Het zijn uitstekende waakhonden, die noch makkelijk opgewonden raken, noch saai zijn. Ze zijn een beetje koppig en kunnen makkelijk verveeld raken door al te veel herhaling bij de training. De Mopshond heeft de intelligentie om de toon van de stem van zijn bas te kunnen herkennen. Mopshonden leven vredig naast andere honden en dieren. Ze zijn speels en doen het zeer goed met kinderen. Het zijn echte kameraden, die van menselijk gezelschap houden; wanneer ze genegeerd worden, zullen ze jaloers worden.

De Mopshond heeft een kortharige, gladde vacht. Deze hond verhaart hevig en moet regelmatig geborsteld worden. Een Mopshond moet na het baden snel worden afgedroogd. Ook moeten de oren regelmatig worden schoongemaakt en de nagels geknipt.

Terug

 

 (hondenras)

Mopshond

Leeftijd: 13 - 14 jaar

Gewicht reu: 7 - 9 kg.
Gewicht teef: 6 - 8 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links