Rashonden Informatie


Noorse Buhund

Terug naar
het rassen-overzicht

De Noorse Buhund is een zeer oud ras van Noorse origine. Sporen van de hedendaagse Noorse Buhund gaan terug tot de tiende eeuw. Volgens de geschiedenis vergezelden deze honden de Vikingen op hun vele reizen over land en over zee. Omdat de Vikingen de Noorse Buhund meenamen naar hun nederzettingen op IJsland en in BrittaniŽ, bestaat de mogelijkheid dat de Buhund aan de basis stondvan vele andere hoedende rassen. De meer verfijnde mooie types van de Noorse Buhund die we vandaag de dag zien, zijn opgekweekt aan de regenachtige kusten in het westen van Noorwegen, waar ze schapen hoedden en boerderijen bewaakten.

De Noorse Buhund is een van de gezondste rassen die er bestaan. In tegenstelling tot andere honden kent de Noorse Buhund geen gezondheidsproblemen. Bij de Noorse Buhund komen genetische problemen zoals heupdysplasie weinig voor. Wel kunnen erfelijke oogproblemen en heupproblemen bij dit ras voorkomen.

De gemiddelde levensverwachting voor de Noorse Buhund is 13 tot 15 jaar.

De Noorse Buhund is een zeer veelzijdige hond. Hij is waakzaam, actief, vrolijk, onvermoeibaar, intelligent en attent. Het is een zeer aanhankelijke hond, die van kusjes en knuffels houdt. Deze hond houdt van mentale en fysieke uitdaging. Het is niet moeilijk om deze honden af te richten, omdat ze snel leren. Houdt wel in gedachten dat alleen een consequente opvoeding vruchten af zal werpen. Hoewel deze natuurlijke waakhond moedig is en luidruchtig, is hij niet agressief. Hij zal niet bijten of happen tenzij hij wordt geprovoceerd. De Noorse Buhund is aanhankelijk en gezellig en krijgt een nauwe band met zijn menselijke familie. Deze honden staan ook bekend om hun liefde voor kinderen. Wanneer ze buiten het gezinsleven worden gehouden of buiten in een kennel worden gezet, zullen ze het niet goed doen. Ze kunnen niet tegen eenzaamheid. De Noorse Buhund kan als hij lange tijd alleen wordt gelaten gaan blaffen uit verveling.

De Noorse Buhund heeft een middellange tot korte vacht, die makkelijk te verzorgen is. De vacht gaat niet klitten of vervilten in de rui. Borstel regelmatig om de vacht en de huid in goede conditie te houden. De zachte ondervacht wordt Noorse Buhund in de herfst en de winter dikker. De Buhund is gek op winterse buitenactiviteiten. De lente is de periode van de rui. Om de duur van de rui te verkorten, is het aan te raden om in die periode de hond warme baden te geven en de vacht grondig te borstelen.

Terug

 

 (hondenras)

Noorse Buhund

Leeftijd: 12 - 15 jaar

Gewicht reu: 15 - 18 kg.
Gewicht teef: 12 - 16 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links