Rashonden Informatie


Old English Sheepdog

Terug naar
het rassen-overzicht

De Old English Sheepdog is al zolang als hij bestaat een hond van herders geweest, vanwege zijn bekwaamheid in het terugbrengen en hoeden van schapen. Er wordt over het algemeen aangenomen dat de Old English Sheepdog ontstaan is uit de Scottish Bearded Collie. Sommigen zullen volhouden dat hij afstamt van de Russische Owtchar, meegenomen door zeelui uit de Baltische staten. En weer anderen menen dat de Old English Sheepdog verwant is aan de Barbone en de Deerhound, of aan de Briard en de Bergamasco.

De Old English Sheepdog is over het algemeen gezond, maar heeft soms een aanleg tot het krijgen van heupdysplasie en grauwe staar. Vanwege de dikke vacht is een warm klimaat niet geschikt voor de Old English Sheepdog. Kou echter kan deze hond goed doorstaan, vandaar dat hij ook wordt gebruikt om rendieren te hoeden in de poolstreken. De Old English Sheepdog kan drager zijn voor het recessieve gen dat Ataxia veroorzaakt. Maar wanneer slechts een van de ouders dit gen heeft, zullen de puppies gezond zijn. De andere ziektes waartoe de Old English Sheepdog een aanleg heeft zijn het syndroom van Wobbler en de Ziekte van Von Willebrand.

De levensverwachting van de Old English Sheepdog ligt rond de 10 tot 12 jaar.

De Old English Sheepdog is een beminnelijk huisdier, hij is actief, speels en slim. Van enkele generaties terug werd gezegd dat de honden woest en onbetrouwbaar zouden zijn, maar deze kenmerken zijn tegenwoordig niet meer aanwezig. De Old English Sheepdog is een zachtaardig, lief en beminnelijk knuffeldier. Gelijkmatig gehumeurd en zich aanpassend, maar ook intelligent, betrouwbaar en beschermend. De Old English Sheepdog is een erg aan huis gebonden hond. Hoewel deze honden deel uit maken van het gezin, willen ze ook graag eens op zichzelf zijn. Omdat ze behoorlijk koppig kunnen zijn, moeten ze met vaste hand worden afgericht. De Old English Sheepdog is gehoorzaam en zeer goed in het hoeden, maar heeft de neiging om al te onafhankelijk te zijn. Motivatie werkt het best.

De harde, langharige vacht is een van de meest opvallende kenmerken van de Old English Sheepdog. Dit ras verhaart gewoonlijk hevig in de lente. De vacht moet dagelijks worden geborsteld om te voorkomen dat de haren gaan vervilten en dit ras wordt beschouwd als een van de rassen die vachtverzorging nodig hebben. Voor de verzorging van de vacht gebruikt men een slicker brush en een metalen kam; gebruik deze voorzichtig, omdat de Old English Sheepdog een dichte, waterbestendige ondervacht heeft. Het baden van deze honden is vaak alleen al vanwege hun formaat een beproeving. Sommige eigenaren knippen de vacht vier keer per jaar om het haar op een beheersbare lengte te houden. Het is een kostbare aangelegenheid om een goed verzorgde Old English Sheepdog te hebben.

Terug

 

 (hondenras)

Old English Sheepdog

Leeftijd: 12 - 13 jaar

Gewicht reu: 30 kg.
Gewicht teef: 30 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links