Rashonden Informatie


Otterhound

Terug naar
het rassen-overzicht

De Otterhound is het resultaat van het kruisen van de Bloodhound met ruwharige Terriers, Griffons en Harriers. Ze worden Otterhounds genoemd, omdat ze werden gebruikt om in meutes de otterpopulatie onder controle te houden. Otters waren een plaag voor de vissers, omdat hun favoriete voedsel de forel was.

De eerste Otterhounds werden aan het begin van de twintigste eeuw naar de Verenigde Staten gebracht en tentoongesteld op een show van de AKC in 1907. Men neemt aan dat er wereldwijd minder dan duizend Otterhounds in leven zijn, waarvan het grootste aantal in Groot BrittaniŽ en de Verenigde Staten leeft en kleinere populaties in andere landen. Volgens schattingen leven er ongeveer driehonderd vijftig Otter Hounds in de Verenigde Staten en Canada.

In sommige lijnen komen heupdysplasie, elleboogdysplasie, trombocytopenie, hemofilie en maagtorsie voor. Ook worden er een aantal bloedingstoornissen vermeld. Overvoeren schaadt deze hond, omdat hij makkelijk aankomt.

Otterhounds leven langer dan tien jaar; er zijn gevallen bekend vanOtterhounds die ouder dan veertien jaar geworden zijn.

De Otterhound is een atletische, onafhankelijke, krachtige en zeer levendige hond. Hij is een allemansvriend, omdat hij vrolijk, beminnelijk en toegewijd is. Dit ras kan vertrouwd worden met kinderen, maar kan met kleintjes wel behoorlijk onhandig zijn. De Otterhound doet het goed met alle andere soorten honden, huisdieren, kinderen en mensen in het algemeen. Niettemin zal hij vaak andersoortige dieren najagen. Deze hond heeft een harmonieuze, luide en krachtige stem, die ver draagt. De Otterhound blaft niet uitzonderlijk veel. Ze houden van snuffelen en rondzwerven en hebben tevens de neiging om te snurken.

De Otterhound is nooit een ras geworden dat tot de categorie van traditionele huisdieren behoort en het is ook niet het meest goed luisterende ras dat er is. Omdat hij koppig van aard is, weigert hij afgericht te worden; het breken van de Otterhound vraagt veel geduld. De beste resultaten verkrijgt men met een zachte doch strenge hand. De Otterhound is een rustige aanwezigheid en kan dienen als een stille, maar betrouwbare metgezel. De Otterhound staat bekend om zijn toewijding aan zijn baas en is goed geschikt als gezelschapshond. Hij zal het waarderen als hij een kennel buitenshuis heeft. De Otterhound is een goede zwemmer en houdt ervan om in het water te zijn. Hij heeft een goede reukzin en is zeer geschikt voor de drijfjacht of voor het speuren.

De Otterhound verhaart gemiddeld en de vacht moet daarom regelmatig worden verzorgd. De vacht is weerbestendig en moet minstens een keer per week worden gekamd of geborsteld met een slicker brush en een metalen kam om vervilten te voorkomen. Zijn baard moet daarentegen vaker worden gewassen en geborsteld. De vacht moet om zijn natuurlijke uiterlijk te behouden niet worden geknipt. De vacht kan wel nu en dan worden geplukt. Ook aan de oren, tanden en nagels moet aandacht worden besteed.

Terug

 

 (hondenras)

Otterhound

Leeftijd: 12 jaar

Gewicht reu: 40 - 55 kg.
Gewicht teef: 30 - 45 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links