Rashonden Informatie


Pharaohond

Terug naar
het rassen-overzicht

Men neemt aan dat de Pharaoh Hound rond 4000 tot 3000 voor Christus in Egypte is ontstaan. Het is een van de oudste bekende gedomesticeerde hondenrassen die we kennen. De precieze oorsprong van dit ras is nog steeds onbekend, maar eer zijn mensen die geloven dat de beweeglijke, rode, op zicht jagende jachthond met puntige oren, de directe voorouder van de huidige Pharaoh Hound, werd gebruikt om klein wild te jagen en te achtervolgen in het oude Egypte. Sommige Egyptische bronnen vermelden dat deze unieke hond niet alleen een goede jager was maar ook de trouwe en intelligente metgezel van de koninklijke Farao's van het oude Egypte.

Internationaal wordt Malta als land van herkomst van dit ras erkend. In 1974 is de Pharaoh Hound officieel tot nationale hond van Malta uitgeroepen. De Maltese naam, Kelb Tal-Fenek, betekent letterlijk vertaald "hond van het konijn" of "konijnenhond". De voornaamste tak van de Pharaoh Hound is om op wilde konijnen te jagen. De Kelb Tal-Fenek is een jachthond die zowel op zicht jaagt als op reuk. Deze hond jaagt tot op zekere hoogte op de reuk wanneer hij naar zijn buit zoekt. Wanneer het wild op de loop gaat, komt het instinct om op het gezicht te jagen naar boven en gaat de Pharaoh Hound ervan door om zijn prooi te achtervolgen.

De Pharaoh Hound is een uitstekende bewakingshond en hij begeleidt geiten en schapen op hun weg naar de weiden. De Pharaoh Hound is ook een goede gundog en wordt gebruikt om kwartels en houtsnippen op te jagen en te apporteren. In de jaren zestig van de twintigste eeuw werden Pharaoh Hounds ge´mporteerd in Engeland en in de Verenigde Staten. De Pharaoh Hound is in 1983 door de AKC erkend.

Hoewel de Pharaoh Hound een zeer gezond en gehard ras is, zijn deze honden zeer gevoelig voor insecticiden en medicijnen.

De gemiddelde levensverwachting van de Pharaoh Hound is 11 tot 14 jaar.

Deze hond is een goede gezelschapshond. Deze honden zijn kalm en liefhebbend van aard. Ze zijn ook dapper en zeer intelligent. Deze hond is binnenshuis behoorlijk rustig en hij houdt van spelen. De Pharaoh Hound gedraagt zich vooral met kinderen zeer goed en houdt van hun gezelschap. Deze honden zijn onvriendelijk en gereserveerd tegenover onbekenden.

Dit ras is moeilijk af te richten; trainers moeten hun karakter begrijpen en consequent zijn in hun aanpak. Om verlegenheid te vermijden, is het is het best om deze honden op jonge leeftijd af te richten.

De Pharaoh Hound heeft weinig verzorging nodig. Gebruik een rubberen handschoen om de dode en losse haren te verwijderen. Baden of gebruik van droogshampoo alleen indien nodig. Deze honden zijn altijd schoon, hebben geen hondengeur en verharen gemiddeld.

Terug

 

 (hondenras)

Pharaohond

Leeftijd: 12 - 14 jaar

Gewicht reu: 20 - 25 kg.
Gewicht teef: 20 - 25 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links