Rashonden Informatie


Podenco Ibicenco

Terug naar
het rassen-overzicht

Vijfduizend jaar oude Egyptische kunst laat ons portretten zien van honden die zeer veel gelijkenis vertonen met de huidige Ibizan Hound. Hieruit kunnen we afleiden dat de Podenco Ibicencod een zeer oud hondenras is. Men gaat ervan uit dat de Podenco Ibicenco rond 700 - 900 voor Christus door Phoenicische handelaren naar de eilanden bij de Spaanse kust is gebracht. De Podenco Ibicenco is op Ibiza en andere nabijgelegen eilanden een veel voorkomende hond geworden. De Podenco Ibicenco is 1978 in het rassenstamboek van de AKC opgenomen en in 1979 door de AKC volledig erkend.

De Podenco Ibicenco is een sterk en gezond ras. Niettemin kan deze hond allergisch zijn voor geneesmiddelen en ook voor insecticiden en vlooienpoeders. Sommige lijnen lijken bevattelijk te zijn voor toevallen. De Podenco Ibicenco heeft een genetische aanleg voor Axonale Dystrofie, zenuw - en spierziekte. Net als alle hondenrassen heeft de Ibizan Hound de juiste verzorging nodig en toezicht door de dierenarts.

De normale levensduur van de Podenco Ibicenco is 10 tot 12 jaar. Met een gezond dieet en voldoende beweging draagt de eigenaar bij tot een gezond en lang leven van deze hond.

De Podenco Ibicenco is een gehoorzame en aanhankelijke hond. De Podenco Ibicenco's worden ook wel "Breezers" genoemd. Deze hond is tot op zekere hoogte een vrije denker. Zorgvuldige socialisatie en training zijn noodzakelijk om van de Podenco Ibicenco een goede gezinshond te maken. Honden van dit ras kunnen het uitstekend met kinderen vinden. De Podenco Ibicenco is zeer beschermend tegenover zijn baas en diens gezin. Deze hond is zeer op zijn hoede met onbekenden en hij zal alleen tot rust komen als hij besloten heeft dat de vreemde hemzelf of zijn familie geen kwaad zal doen. Het is een geboren jager en dit ras jaagt op kleinere dieren, zoals katten, konijnen en knaagdieren. De Podenco Ibicenco kan wel samenleven met kleinere dieren, wanneer hij hiermee van kleins af aan is opgegroeid. De Podenco Ibicenco's zijn snelle leerlingen en kunnen daardoor makkelijk worden afgericht. In de training moet wel variatie zitten, omdat deze honden zich snel vervelen.

Er zijn drie soorten Podenco Ibicenco's, namelijk de langharige, de draadharige en de gladharige. Alledrie deze variŽteiten zijn makkelijk te verzorgen. In het geval van de gladharige Podenco Ibicenco is het om de vacht te laten glanzen voldoende om deze af en toe af te nemen met een rubber handschoen. De Podenco Ibicenco verhaart gemiddeld.

Terug

 

 (hondenras)

Podenco Ibicenco

Leeftijd: 12 jaar

Gewicht reu: 20 - 25 kg.
Gewicht teef: 20 - 25 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links