Rashonden Informatie


Australian Shepherd

Terug naar
het rassen-overzicht

De naam Australian Shepherd is misleidend, daar deze hond volledig in de VS is gefokt. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de naam van een van zijn voorouders. De voorouders van dit ras waren hoogstwaarschijnlijk Spaanse honden van Baskische herders en Collies. Hoewel de Canadian en Mexican Kennel Clubs dit ras in 1976 erkenden en de UKC in 1979, werd het bij de AKC pas in 1991 geregistreerd.

De Australian Shepherd is een speelse hond met een makkelijk karakter en een prettig temperament. Hij houdt van spelen en kan daardoor uistekend overweg met kinderen. Deze honden kunnen goed overweg met actieve kinderen en kunnen zeer aanhankelijk zijn naar kinderen.

Het is een moedig en loyaal dier met grote aanhankelijkheid naar zijn baas en daardoor is deze hond een betrouwbaar begeleider en een gehoorzame waakhond. Van nature is de Australian Shepherd beschermend en zeer oplettend. Deze hond heeft zeer veel energie en is zeer beweeglijk.

Het is een loyaal dier en hij valt graag in de smaak bij zijn baas. De Australian Shepherd voelt aan wat zijn baas wil. Deze hond is zeer intelligent, leert erg makkelijk en is makkelijk te trainen. Hoewel de hond tijdens het werk agressie kan vertonen, is hij vriendelijk naar mensen. Deze hond heeft sterke herders- instincten en kan ook goed ingezet worden als speur- en reddingshond.

Australian Shepherds zijn actieve honden en ze vragen veel beweging. Het is een intelligent ras en deze honden kunnen daardoor makkelijk verveeld raken als ze te weinig te doen krijgen. Dan kan deze hond nerveus worden en vervelend gedrag gaan vertonen. Dit ras vertrouwd geen vreemden. Deze honden moeten jong gesocialiseerd en getraind worden. Australian Shepherds zijn gefokt om te werken en zijn geen goede huisdieren.

De Australian Shepherd is makkelijk te verzorgen. De vacht heeft weinig meer verzorging nodig dan af en toe borstelen. Alleen wassen als het nodig is. De Australian Shepherd verhaart matig.

De voornaaste gezondheidsproblemen die we bij de Australian Shepherd zien zijn dat ze aanleg hebben voor rugproblemen, grauwe staar en CEA. Verder kunnen ze kleinere problemen hebben zoals CHD, irritatie van de huid van de neus door de zon, Pelger-Huet Syndroom, en iris coloboma. Lumbaal sacraal syndroom, epilepsie, PDA, PRA, distichiase en PPM zijn gezondheidsproblemen die soms voorkomen.

De levensduur van de Australian Shepherd is gemiddeld 12-15 jaar.

Terug

 

 (hondenras)

Australian Shepherd

Leeftijd: 12 - 13 jaar

Gewicht reu: 16 - 32 kg.
Gewicht teef: 16 - 32 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links