Rashonden Informatie


Rhodesian Ridgeback

Terug naar
het rassen-overzicht

De Rhodesian Ridgeback is een kruising tussen Zuid Afrikaanse "ridgeback" honden (honden waarbij een streep haar op de rug naar voren groeit) en de Khoikhoi, de Mastiff, de Deerhound en nog enkele onbekende rassen. Sommige van deze rassen zijn met de Boeren, die zich in de zestiende eeuw in Afrika vestigden, meegekomen. De Rhodesian Ridgeback is veelvuldig gebruikt voor de jacht, om te apporteren en om te bewaken. Deze honden kunnen zich zelfs tegen leeuwen effectief verweren.

Dit ras in 1959 door de AKC erkend. Het ras ontleent zijn naam aan het land van zijn oorsprong RhodesiŽ, het huidige Zimbabwe.

De Rhodesian Ridgeback is een uitstekende jager en hij is zeer snel en krachtig. Maar thuis is deze hond een vredig en zachtaardig dier, dat zeer gehoorzaam is en aanhankelijk. Normaal gezien doet deze hond het goed met iedereen binnen het gezin, inclusief de kinderen. De Rhodesian Ridgeback houdt er niet van om geplaagd te worden en kan het moeilijk vinden om op te schieten met kinderen die hem plagen. Deze krachtige hond houdt niet van ruwe spelletjes.

Het is een slimme hond, met een grote intelligentie en scherpzinnigheid en bij de jacht gebruikt hij zowel zijn lichaam als zijn hersens. Het is een eerlijke hond, die zeer trouw is aan zijn gezin. Het is een onafhankelijke denker en hij heeft zijn eigen wil. Andere eigenschappen zijn een grote moed en waakzaamheid en een groot uithoudingsvermogen. Normaal gezien is deze hond gereserveerd tegenover onbekenden.

De Rhodesian Ridgeback heeft op jonge leeftijd een zeer nauwgezette gehoorzaamheidstraining nodig. Het is essentieel om deze honden zorgvuldig te socialiseren met mensen en andere honden, om ze tot geschikte huisdieren te maken. Tegenover een vastberaden eigenaar zullen deze honden zich onderdanig opstellen. Het best reageren ze op een consequente en redelijke manier van africhten. Door hun grote vermogen om te leren, zullen deze honden zich snel vaardigheden eigen maken, maar hierbij kunnen ze soms wel koppigheid vertonen.

Deze honden zijn uitstekende waakhonden en ze zijn zeer beschermend tegenover hun eigenaar. Maar, omdat ze over beschermend zijn, zijn ze niet geschikt voor de bewaking. Deze hond moet zorgvuldig in de gaten gehouden worden, om te zorgen dat hij niet destructief wordt.

De Rhodesian Ridgeback is zeer makkelijk te verzorgen. De kortharige, gladde vacht moet met een bristle brush worden geborsteld. Alleen shampoo gebruiken indien nodig. De Rhodesian Ridgeback verhaart gemiddeld.

De gemiddelde levensverwachting voor de Rhodesian Ridgeback is 10 tot 12 jaar.
Het is een taaie hond met een robuust lichaam en dit ras kent zeer weinig gezondheidsproblemen. Deze hond heeft uithoudingsvermogen, kan klimaatveranderingen aan en kan zich aan haast alle omstandigheden aanpassen. Niettemin hebben de honden van dit ras een aanleg tot het krijgen van heupdysplasie, cysten en dermoid sinus.

Terug

 

 (hondenras)

Rhodesian Ridgeback

Leeftijd: 12 jaar

Gewicht reu: 32 - 37 kg.
Gewicht teef: 32 - 37 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links