Rashonden Informatie


Rottweiler

Terug naar
het rassen-overzicht

De Rottweiler is, zoals zijn naam aangeeft, ontstaan in de Duitse plaats Rottweil. Hoewel er geen documentatie over beschikbaar is, neemt men aan dat de Rottweiler een afstammeling is van de Italiaanse Mastiff. Tijdens de Middeleeuwen is deze hond door veehoeders gebruikt om te hoeden, te bewaken en karren te trekken. Dit ras is in de negentiende eeuw uitgestorven. In de twintigste eeuw zijn enthousiaste fokkers uit de buurt van Stuttgart er in geslaagd om de Rottweiler terug te brengen. De Rottweiler is in 1920 met een Duitse emigrant mee naar de Verenigde Staten gekomen. De American Kennel Club heeft de eerste Rottweiler geregistreerd in 1931. De rasstandaard is in 1935 vastgesteld.

Net als alle hondenrassen heeft ook de Rottweiler de juiste verzorging en toezicht door de dierenarts nodig. Dit ras heeft een aanleg tot het krijgen van structurele problemen zoals heup - en elleboogdysplasie. Deze genetisch overgedragen misvorming kan kreupelheid veroorzaken en OCD, osteochondrose, een bot - en kraakbeenprobleem. Net als andere honden met een diepe borst heeft de Rottweiler een aanleg tot het krijgen van maagtorsie, waarbij de maag verdraait raakt, met als gevolg de blokkering van aan de ene kant de esophagus en aan de andere kant de darm. Ook komen andere problemen zoals panoste´tis en netvliesproblemen bij de Rottweiler voor.

De Rottweiler is een zelfverzekerd, moedig en kalm gezinshuisdier, die felheid vertoont tegenover vreemden. Het is een krachtige, trouwe en beminnelijke metgezel, die een levensverwachting heeft van 12 jaar. De Rottweiler is een sterke vechter en heeft een aangeboren verlangen om op zeer felle manier zijn familie te beschermen. Deze zelfbewuste hond reageert rustig met een afwachtende houding op de dingen die zich in zijn omgeving voordoen. Het zijn zeer intelligente honden die eeuwenlang gebruikt zijn door de politie, het leger en de douane. Ze zijn agressief en moeten in het openbaar aan de lijn worden gehouden. Wanneer de Rottweiler op jonge leeftijd gesocialiseerd is, kan hij katten en andere huisdieren accepteren. Om de Rottweiler een evenwichtig en vriendelijk huisdier te laten zijn, moet hij met vaste hand worden behandeld. Deze hond doet het goed met kinderen die wat groter zijn. De Rottweiler moet zorgvuldig worden afgericht; wanneer hij zijn gang mag gaan, kan hij zeer territoriaal worden.

De Rottweiler heeft een glanzende vacht, die zeer weinig verzorging nodig heeft. De vacht is kortharig en deze honden verharen gemiddeld. De Rottweiler moet na ieder bad worden verzorgd worden. De nagels zijn zwart en moeten regelmatig worden geknipt. Borstelen gaat makkelijk met een bristle brush.

Terug

 

 (hondenras)

Rottweiler

Leeftijd: 11 - 12 jaar

Gewicht reu: 40 - 60 kg.
Gewicht teef: 40 - 60 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links