Rashonden Informatie


Schipperke

Terug naar
het rassen-overzicht

Het Schipperke is waarschijnlijk een afstammeling van de Groenendaeler en is ongeveer twee honderd jaar geleden gefokt in Vlaanderen. Dit ras werd in BelgiŽ graag gebruikt als bewaker van kanaalschepen. Schipperke betekent in het Vlaams "kleine schipper".

Dit ras is in BelgiŽ aan het eind van de negentiende eeuw zeer populair geworden als gezinshond. In 1880 is deze hond voor het eerst op een hondenshow tentoongesteld en het ras is sindsdien over de hele wereld geŽxporteerd. In 1904 is dit ras voor het eerst door de AKC geregistreerd.

Het is een vlugge en levendige hond met een grote hoeveelheid energie en het Schipperke is veel meer dan zijn formaat doet vermoeden. Door zijn al te grote hoeveelheid energie kan het Schipperke prikkelbaar en uitbundig zijn. Het is een zelfverzekerde hond met een onafhankelijke geest en een grote intelligentie. Het Schipperke is zeer beschermend van aard, vertrouwt vreemden niet en zal op een afstand van hen blijven.

Het Schipperke is een toegewijd en trouw dier, dat een grote aanhankelijkheid toont aan zijn baas en zijn familie. Deze hond is zeer goed met kinderen en kan een zeer goede kameraad voor ze zijn. Deze hond bouwt een uitstekende band op met zijn baas en diens familie. Vastbesloten om zijn territorium te bewaken, kan deze hond een efficiŽnte waakhond zijn. Hij is uitermate alert en waakzaam.

Deze hond doet het normaal gezien goed met andere honden en huisdieren. Ze kunnen het zelfs met katten goed vinden. Deze hond is stijlvol, nieuwsgierig en speels en kan soms eigenzinnig zijn. Maar over het algemeen zijn deze honden makkelijk af te richten en leren ze snel. Deze intelligente hond leert graag en houdt ervan om kunstjes te laten zien.

Het Schipperke is gek op blaffen. Door zijn oplettende aard, kan hij een uitstekende waakhond zijn. Deze honden zijn zeer geschikt om het huis tegen indringers te beschermen. Buitenshuis kunnen deze honden zeer actief zijn, maar ze kunnen wel op een appartement gehouden worden. Deze hond heeft veel beweging en spel nodig. Hij houdt ervan om in het open veld te rennen.

Het Schipperke doet zijn eigen verzorging. Niettemin moet de vacht regelmatig gekamd en geborsteld worden. Het gebruik van droogshampoo is alleen nu en dan nodig. Deze hond verhaart zeer weinig.

De normale levensverwachting voor het Schipperke is 16 tot 18 jaar.

Het Schipperke heeft een aanleg tot hypothyroÔdie, epilepsie, heupdysplasie, ziekte van Perthes aan de kuiten, PRA en grauwe staar. Een onlangs ontdekte ziekt genaamd MPS 111B komt ook bij deze honden voor. Het Schipperke ontwikkelt snel overgewicht en moet daarom niet overvoerd worden.

Terug

 

 (hondenras)

Schipperke

Leeftijd: 12 - 13 jaar

Gewicht reu: 5 - 9 kg.
Gewicht teef: 3 - 7 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links