Rashonden Informatie


Schotse Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

De oorspronkelijke Schotse Terriėr is in de achttiende eeuw in Schotland ontwikkeld. Maar het formaat en de vorm die we tegenwoordig kennen heeft het ras in 1890 gekregen. Het ras werd oorspronkelijk de Aberdeen Terrier genoemd, naar de gelijknamige Schotse stad. De Schotse Terriėr of Scottie, is net als veel andere lange en lage rassen, gebruikt om op dieren die in holen leven te jagen, vooral op otters, vossen, dassen en konijnen.

De Schotse Terriėr heeft een aanleg tot het krijgen van Scottie Cramp (een probleem bij het bewegen), de Ziekte van Von Willebrand, allergie voor vlooien, huid - en kaakproblemen. Deze honden planten zich niet erg makkelijk voort. Net als alle andere honden heeft de Schotse Terriėr de juiste verzorging en aandacht van de dierenarts nodig.

De levensverwachting voor de Schotse Terriėr is 12 tot 15 jaar. Een goed dieet en regelmatige beweging zullen bijdragen tot een lang en gezond leven.

De Schotse Terriėr is een beminnelijk, aanhankelijk en onbevreesd dier. De stoere Schotse Terriėr is zeer beschermend over zijn baas en zijn familie. Deze aanbiddelijke hond is zeer karaktervol. Zijn gedrag en zijn humeur kunnen veranderlijk zijn en hij heeft soms de neiging om te happen. Het is noodzakelijk om deze hond te laten weten wie er de baas is, omdat de Schotse Terriėr de neiging heeft een onafhankelijke en koppige hond te zijn. Een vastberaden en vriendelijke manier van trainen en behandelen moeten van kleins af aan gebruikt worden, anders zal de hond het hele huis gaan domineren. Ook moeten gehoorzaamheidstraining en socialisatie op jonge leeftijd worden geļntroduceerd. De Schotse Terriėr kan gezinsleden die geen overwicht op hem hebben uitdagen. Deze hond kan het goed vinden met oudere kinderen. Omdat deze honden geen ruwe spelletjes accepteren, moeten kleine kinderen op een veilige afstand worden gehouden. De Schotse Terriėr kan agressie vertonen tegenover onbekenden. Gewoonlijk hecht de Schotse Terriėr zich aan een of twee personen en leeft hij voor hen. De Schotse Terriėr wordt terecht een grote hond in een klein lichaam genoemd. Deze honden zijn uitstekende huisdieren.

Omdat de Schotse Terriėr een harde draadharige vacht heeft, is het noodzakelijk om de vacht regelmatig te borstelen. Wanneer de hond in de rui is, moet extra aandacht aan de verzorging van de vacht worden besteed. De Schotse Terriėr moet alleen gebaad worden of met droogshampoo behandeld als het nodig is. De vacht moet twee keer per kaar door een professionele hondentrimmer worden getrimd. Deze honden verliezen weinig tot geen haar.

Terug

 

 (hondenras)

Schotse Terrier

Leeftijd: 13 - 14 jaar

Gewicht reu: 9 - 11 kg.
Gewicht teef: 8 - 10 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links