Rashonden Informatie


Shar-Pei

Terug naar
het rassen-overzicht

Over de oorsprong van de Chinese Shar-Pei bestaat geen zekerheid. Dit ras is een directe verwant van de Chow Chow. Uit afbeeldingen op potten blijkt dat dit ras al aanwezig was in de Han Dynastie rond 206 voor Christus. Oorspronkelijk werd de Chinese Shar-Pei gebruikt als boerderijhond op het Chinese platteland. Deze honden werden gebruikt voor de jacht, om de kudde te bewaken en als gezinshonden. Later werden deze honden gebruikt voor hondengevechten.

De Chinese Shar-Pei is zeer vatbaar voor huidziektes, door de vouwen en rimpels en de droge, schilferige huid. Ook zijn deze honden allergisch voor vlooien en mijten. Een dieet dat te rijk aan prote´nen is, kan het risico op de ziekte Amylo´dose vergroten, hetgeen een slecht effect op de nieren kan hebben. De infectueuze aandoening entropie komt ook regelmatig bij dit ras voor, dit probleem kan door chirurgisch ingrijpen worden verholpen.

De levensverwachting voor de Chinese Shar-Pei is tot 10 jaar.

De Chinese Shar-Pei is een intelligente hond en is over het algemeen zeer trouw aan zijn baas. Honden van dit ras zijn altijd zeer levendig, moedig, speels en dominant. Deze honden zijn graag bij hun gezin en zijn vriendelijk tegen vreemden. Het is een uitstekende metgezel en een echte waakhond. Meestal zijn deze honden rustig, onafhankelijk en toegewijd.

Deze hond heeft een regelmatige en consequente opvoeding nodig. De Chinese Shar-Pei heeft een koppig en stoutmoedig karakter en heeft een stevige gehoorzaamheidstraining nodig. Deze hond kan naar andere honden zeer agressief zijn en is zeer dominant. Socialisatie is dan ook zeer belangrijk bij dit ras. De Chinese Shar-Pei heeft gewoonlijk een hekel aan water. Sommige van deze honden zijn zeer atletisch, anderen blijven liever op hun plaats.

De Chinese Shar-Pei is makkelijk te verzorgen. De vacht moet regelmatig geborsteld worden om de vacht in top conditie te houden. De vacht hoeft nooit te worden getrimd. Deze hond moet minstens een keer per week in bad. De Chinese Shar-Pei verhaart gemiddeld.

Terug

 

 (hondenras)

Shar-Pei

Leeftijd: 11 - 12 jaar

Gewicht reu: 17 - 20 kg.
Gewicht teef: 15 - 18 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links