Rashonden Informatie


Shih Tzu

Terug naar
het rassen-overzicht

De aantrekkelijke Shih Tzu is een afstammeling van de Tibetaanse tempelhonden die 2000 jaar geleden werden gefokt. De voorlopers van de Shih Tzu zijn als geschenk gegeven aan de Chinese keizers van de Manchu Dynastie, die de Tibetaanse monniken bezochten. Deze kleine honden zijn gekruist met de Pekingees en zo is het Shih Tzu ras ontwikkeld. De Shih Tzu was het favoriete huisdier van de Chinese keizers en de manier van fokken werd streng geheim gehouden. Deze hond stond bij de Chinezen in hoog aanzien en zij weigerden om deze kleine honden te verkopen of weg te geven. Lady Brownrigg heeft de Shih Tzu voor het eerst in Engeland ge´mporteerd in 1930 en het ras is in 1946 door de British Kennel Club erkend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er Amerikaanse soldaten, die onder de bekoring van deze kleine honden kwamen en die exemplaren mee naar de Verenigde Staten hebben genomen. Dit ras werd niet erkend door de American Kennel Club en deze honden zijn daar vaak geregistreerd als, en gekruist met de Lhasa Apso's. De Shih Tzu is pas in 1969 door de American Kennel Club erkend.

De Shih Tzu is een gezonde hond. Wanneer deze honden geen regelmatige aandacht van de dierenarts en de juiste verzorging krijgen, kunnen ze ten prooi vallen aan gezondheidsproblemen als nierdysplasie en knieschijfluxatie. Deze hond heeft een korte snuit en heeft vaak lichte ademhalingsproblemen. De Shih Tzu mag niet overvoerd worden, omdat hij makkelijk overgewicht ontwikkelt. De Shih Tzu heeft een lange rug en korte benen, waardoor hij problemen met zijn ruggenwervels kan krijgen. Aan de tanden moet regelmatig aandacht worden besteed, omdat ze de neiging hebben hun tanden vroeg te verliezen. De licht uitpuilende ogen van de Shih Tzu zijn bevattelijk voor verwondingen. De levensverwachting van de Shih Tzu is vergeleken met die van grote hondenrassen zeer lang, vaak langer dan 15 jaar.

De Shih Tzu met zijn koninklijke, waardige en moedige eigenschappen, is een uitstekend gezinshuisdier. Deze honden hebben alle eigenschappen die hen tot goede waakhonden maken - ze zijn zeer actief, alert en intelligent. De Shih Tzu is slim en koppig, daarom zal bestraffing ertoe leiden dat hij dichtklapt. Binnenshuis zijn deze honden rustig, maar ze houden van blaffen. Wanneer hij ge´rriteerd raakt of verast wordt zal hij bijten. De Shih Tzu houdt ervan om in het gezelschap van mensen te zijn en doet het over het algemeen goed met andere huisdieren. Zijn sterke zelfbewustheid maakt hem ongeschikt voor huishoudens met baby's en peuters. Ze hebben de neiging om te bijten wanneer ze lastig gevallen worden door stoeiende kinderen.

De overvloedige vacht geeft de Shih Tzu zijn aantrekkelijke uiterlijk. De lange, vloeiende dubbele vacht moet dagelijks verzorgd worden, anders zullen zich knopen, pijnlijke vervilting, warme plekken, huidinfecties en zelfs besmetting met ongedierte kunnen voordoen. De gehoorgangen en de gevoelige ogen moeten schoon worden gehouden.

Terug

 

 (hondenras)

Shih Tzu

Leeftijd: 12 - 14 jaar

Gewicht reu: 4 - 8 kg.
Gewicht teef: 4 - 8 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links