Rashonden Informatie


Australische Silky Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

De Silky Terrier is van Australische oorsprong. Dit ras is in de negentiende eeuw ontwikkeld uit de Australische Terrier en de Yorkshire Terrier, waarbij het de beste kwaliteiten van deze beide rassen erfde. De Yorkshire Terrier werd gekruist met de Australische Terrier om de blauw en tan kleurige vacht van de laatste te verbeteren. Het ras is naar Amerika gekomen door toedoen van de Amerikaanse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in AustraliŽ waren gelegerd. Deze hebben Silky Terriers mee naar huis genomen na de oorlog. Oorspronkelijk werd dit ras de Australian Silky Terrier genoemd. In 1959 is de Silky Terrier door de AKC erkend.

Dit ras is een van de kleinste leden van de terriŽr familie en het is een zeer intelligente, moedige en alerte hond. De Silky Terrier is vrolijk, levendig en sociaal. Deze honden blijven altijd graag in de buurt van hun baas, maar kunnen niet als een "zachte" schoothond worden beschouwd. De Silky Terrier zit vol energie en nieuwsgierigheid en is een enthousiaste graver. Net als alle terriŽrs is de Silky Terrier enigszins eigenzinnig. Het is een actieve, slimme en veeleisende hond. Door zijn aangeboren eigenschappen slimheid en snelheid is de Silky Terrier voor velen een geliefd huisdier. Hoewel deze goed luisterende hond klein van formaat is, is hij waakzaam en beschermend.

De Silky Terrier heeft een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 15 jaar. Het is over het algemeen een gezond ras. Kleinere gezondheidsproblemen als ziektes aan de tussenwervelschijven, elleboogdysplasie, knieschijfluxatie en Legg-Perthes komen bij dit ras voor. Diabetes, epilepsie en trachea collaps komen soms ook voor.

De Silky Terrier vraagt veel inzet van zijn eigenaar, waaronder minstens 15 minuten per dag voor de verzorging van de vacht. Omdat de vacht zeer snel in de knoop raakt en gaat vervilten, moet de Silky Terrier iedere dag worden geborsteld en gekamd. Regelmatig baden helpt het haar in goede conditie te houden. Zorg dat de hond helemaal droog en warm wordt na het baden. De vacht van de Silky Terrier moet af en toe worden getrimd, waarbij het haar op de benen van de knieŽn naar beneden vaak kort moet worden getrimd. Het haar dat over de ogen valt, moet in een staartje samen worden gebonden, om te zorgen dat de hond ongehinderd kan zien. De Silky Terrier verhaart zeer weinig.

Terug

 

 (hondenras)

Australische Silky Terrier

Leeftijd: 14 jaar

Gewicht reu: 3 - 5 kg.
Gewicht teef: 3 - 5 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links