Rashonden Informatie


Sint-Bernard

Terug naar
het rassen-overzicht

De Sint Bernard is een zeer oud ras. Het is ontwikkeld in 980 voor Christus in de Zwitserse Alpen door de monnik St. Bernard de Menton. Men neemt aan dat dit ras van de Romeinse Mastiff afstamt. Deze honden werden door de monniken gebruikt om de op de gevaarlijke bergpas tussen Zwitserland en ItaliŽ verdwaalde reizigers op te sporen.

Velen nemen aan, dat de Sint Bernard een kruising is tussen de Mastiff en de Duitse Dog. In 1830 is deze hond gekruist met de Newfoundlander en daaruit is de langharige Sint Bernard ontstaan. Dit ras is zeer beroemd om zijn fantastische reddingsoperaties in de Alpen.

De Sint Bernard is een uitermate milde en plezierige hond, hij is traag, tolerant en zeer gehoorzaam. Deze hond is zeer trouw aan zijn baas en houdt ervan om zijn baas van dienst te zijn.

Net als alle andere zeer grote honden moet ook de Sint Bernard op jonge leeftijd een gehoorzaamheidstraining krijgen. Een zorgvuldige socialisatie is essentieel bij deze hond. De Sint Bernard is een slimme hond en hij is makkelijk af te richten. Zijn enorme formaat kan zijn trainer problemen bezorgen. Maar, deze hond is er altijd op uit om zijn baas te plezieren en zal positief reageren op commando's.

Vanwege zijn rustige aard, heeft de Sint Bernard minder voedsel per kilo lichaamsgewicht nodig dan vele andere kleinere honden. Hij houdt niet van plotselinge veranderingen van temperatuur. Hij kan hete weersomstandigheden verdragen, mits hij een koele, droge plek heeft en genoeg vers, koel water.

De Sint Bernard verhaart twee keer per jaar, meestal in de lente en in de herfst. Deze hond verhaart vooral om zich aan de wisselende seizoenen aan te passen. Regelmatig verzorgen kan dit probleem verkleinen. De Sint Bernard is makkelijk te verzorgen. Regelmatig kammen en borstelen met een bristle brush en af en toe een bad is al voldoende. Het gebruik van shampoo wordt niet aangeraden, omdat dit de waterafstotende eigenschap van de vacht aan kan tasten. De ogen van de Sint Bernard moeten schoon worden gehouden.

De normale levensverwachting van de Sint Bernard is 8 tot 10 jaar.

De Sint Bernard is over het algemeen een gezonde hond. Sommigen hebben een aanleg tot het krijgen van het Syndroom van Wobbler en enkele erfelijke hart - en huidproblemen. Vanwege hun enorme formaat, hebben ze een aanleg voor heupdysplasie. Ook entropie, een ooglidprobleem, komt bij de Sint Bernard voor. Deze honden worden snel te zwaar en kunnen in dat geval de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen krijgen.

Terug

 

 (hondenras)

Sint-Bernard

Leeftijd: 9 - 11 jaar

Gewicht reu: 70 - 90 kg.
Gewicht teef: 50 - 70 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links