Rashonden Informatie


Azawakh

Terug naar
het rassen-overzicht

Gedurende de laatste duizenden jaren hebben de natuur en de mens elkaar ontmoet in de harde woestijnomstandigheden om de Azawakh te creeŽren. De Azawakh is een exotisch ras met een zeldzame combinatie van fysieke en mentale kenmerken. Primair gebouwd om beschermer en jager te zijn, werd dit ras ook een statussymbool om zijn gehardheid.

De Azawakh komt voor in het Sahel gebied van Mali, NigeriŽ en Burkina Fasso. Dit ras wordt voornamelijk gefokt door de stam van de Kel Tamajaq. Dit ras wordt volgens de strengste eisen gefokt. Kwaliteiten van dit ras zijn vrijheid, trots, puurheid en onafhankelijkheid. Honden van dit ras hebben een edele en ongetemde intensiteit als het gaat om hun uiterlijk, hun tred en gang alsof ze boven alles staan wat ze tegenkomen.

Zo lang deze hond genoeg beweging krijgt en de kans om echt de lange benen te strekken, zal de Azawakh gezond blijven. De Azawakh is gevoelig voor kou en moet in koude klimaatomstandigheden buitenshuis een jas dragen.

De gemiddelde levensverwachting van een Azawakh is ongeveer 12 jaar.

In zijn natuurlijke omgeving laat de Azawakh met zijn zachte vacht, zijn voortreffelijke kwaliteiten als jager, beschermer en metgezel zien. Deze hond is snel op de been, waakzaam en oplettend. Tegenover vreemden is deze hond gereserveerd, maar bij zijn baas en familie is hij zachtaardig en expressief.

De lichaamsbouw van de Azawakh is slank en elegant. Deze hond heeft een zachte korte vacht en zijn sterke skelet en krachtige spieren zijn zichtbaar onder de droge, fijne huid. Met een natuurlijke neiging tot bewaken, is de Azawakh net als zijn verre neef de Greyhound uitzonderlijk snel en kan een snelheid van 60 km per uur bereiken.

De zachte kortharige vacht van de Azawakh is makkelijk te onderhouden door eenvoudig kammen en borstelen. Een enkele keer een droogshampoo gebruiken is meer dan voldoende. Dit ras verhaart middelmatig.

Terug

 

 (hondenras)

Azawakh

Leeftijd: 12 jaar

Gewicht reu: 17 - 25 kg.
Gewicht teef: 17 - 25 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links