Rashonden Informatie


Spinone

Terug naar
het rassen-overzicht

Het oude ras van de Spinone heeft een lange geschiedenis als helper van de mens. De Spinone is een afstammeling van de Segugio Italiano, een jachthond uit de Middeleeuwen. Vanaf de dertiende eeuw wordt dit ras Spinone Italiano genoemd. De Spinone wordt als een van de meest getalenteerde jachthonden beschouwd. Het ras staat sinds zijn ontstaan bekend om zijn zachte mond bij het apporteren en de ongelofelijke vaardigheden om spoor te zoeken. Deze hond staat afgebeeld op een vijftiende-eeuwse fresco in het paleis van de Duce in Mantua, ItaliŽ. Deze pointer met het draadhaar is pas vrij laat naar de Verenigde Staten gekomen. Na 1950 is dit ras door een paar fokkers gereconstrueerd. De Spinone is nog steeds een populaire jachthond en tevens huisdier, zelfs in de Verenigde Staten, hoewel men daar deze veelzijdige hond zeer laat heeft ontdekt. De Spinone staat ook bekend onder de namen Italian Spinone, Italian Griffon en de Italian Coarsehaired Pointer.

De Spinone is een prettige, makkelijke hond. Hij is intelligent, vrolijk, gelukkig en enthousiast. Behandel de Spinone als een lid van het gezin en hij zal makkelijk tevreden zijn. Hij ziet er serieus uit, wanneer hij werkzaam is in het veld en hij heeft een clowneske kant die vaak zeer vermakelijk is. Alleen tenzij hij voortdurend wordt genegeerd, zal de Spinone nooit een bazige of zielige indruk wekken. Het is een hond die over zeer veel geduld beschikt. Maar stel zijn geduld niet al te zeer op de proef, of dat nu wel of niet opzettelijk gebeurt. De Spinone is een bezitterige hond. Hij wil altijd graag in het gezelschap van zijn mensen zijn, thuis of op reis, bij voorkeur bij iemand op schoot. De Spinone is niet de meest geschikte hond voor bescherming. Hij zal niet snel aanvallen, tenzij hij of zijn gezin in direct gevaar staan. Wanneer deze hond niet zorgvuldig wordt gesocialiseerd in zijn jonge jaren, kan hij angstig worden.

De Spinone heeft een gemiddelde levensverwachting van 12 of meer jaar. Er zijn niet veel gezondheidsproblemen die dit ras in het algemeen treffen. Heupdysplasie komt voor, net als bij andere hondenrassen van vergelijkbare grootte. Maagtorsie komt ook wel eens voor. En sommige honden van dit ras hebben een aanleg tot het krijgen van de erfelijke ziekte Cerebellar Ataxia, een afwijkende gang, die veroorzaakt wordt door een probleem in een deel van de hersenen.

Volgens sommigen verzorgt de Spinone zichzelf net als katten dat doen. Wat verzorging betreft is de Spinone dan ook niet veeleisend. Het haar hoeft niet geknipt te worden; alleen een weinig strippen of dood haar verwijderen om de vacht schoon te houden is noodzakelijk. Wekelijks borstelen en af en toe baden zijn voldoende. Aan het schoonhouden van de oren, ogen en baard moet enige aandacht worden geschonken.

Terug

 

 (hondenras)

Spinone

Leeftijd: 12 - 13 jaar

Gewicht reu: 32 - 37 kg.
Gewicht teef: 28 - 33 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links