Rashonden Informatie


Sussex Spaniel

Terug naar
het rassen-overzicht

De Sussex Spaniel is in de negentiende eeuw, zoals zijn naam al zegt, ontwikkeld in Sussex, Engeland. Deze nakomeling van de Clumber Spaniel en de Bloodhound is ontwikkeld door de heer Fuller van Rosehill. De Sussex Spaniel hoort tot de eerste tien rassen die bij de American Kennel Club geaccepteerd zijn en het ras is sinds het is ontwikkeld weinig meer veranderd. De Sussex Spaniel werd vooral gebruikt om op patrijzen en fazanten te jagen en is na de tweede Wereldoorlog bijna verdwenen. Door de inspanningen van een groep liefhebbers van dit ras is het voor uitsterven behoed. De huidige Sussex Spaniels zijn de afstammelingen van de acht honden die de Engelse fokker Joy Freer heeft gered en gevoed. In 1885 is dit ras officieel erkend.

De Sussex Spaniel is een gezonde hond. De juiste voeding en verzorging zijn nodig om deze honden een lang en actief leven te laten hebben. Vergeleken met andere rassen kent de Sussex Spaniel weinig ernstige gezondheidsproblemen. Niettemin hebben de honden van dit ras een aanleg tot het krijgen van oogproblemen zoals grauwe staar, distichiasis (abnormale groei van de wimpers) retina dysplasie en entropie van het ooglid (het naar binnen rollen van de oogleden). Zorg ervoor deze hond niet te overvoeren - wanneer ze de kans krijgen eten Sussex Spaniels zichzelf dood.

De Sussex Spaniel is vergeleken met andere rassen niet extravert of open; deze hond wordt pas enthousiast tijdens het werk. Dit is de enige Spaniel die tijdens de jacht hals geeft - de gelijkmatige en kalme Sussex Spaniel blaft continu en beweegt zich over het jachtveld met zijn karakteristieke slingerende gang. Deze jacht - en apporteer hond is sociaal van aard en ondergaat de porren en het gestoei van kinderen sto´cijns. Vergeleken met andere Spaniels wordt de Sussex Spaniel als koppig en ernstig beschouwd. Er is een beetje geduld en volharding nodig bij het opvoeden van deze honden. Maar deze honden zijn wel enthousiast en vastberaden als het om het werk gaat. Deze rustige en intelligente hond heeft een vrolijke en makkelijk te hanteren dispositie. Om op zijn best te zijn, moet deze lieve, zachtaardige en toegewijde metgezel in huis leven. De Sussex Spaniel leert snel en heeft zijn eigen gedachten. Deze honden doen het goed met katten. Sommige Sussex Spaniels zijn agressief tegenover onbekende honden.

De Sussex Spaniel heeft een zachte, middellange. Goudrode vacht, die regelmatig moet worden gekamd. Het overtollige haar onder de oren en tussen de voetkussentjes moet regelmatig worden getrimd. De oren, achterhand, bevedering en oksels zijn gebieden waar de vacht snel verward raakt en die speciale aandacht vragen.

Terug

 

Sussex Spaniel

Leeftijd: 12 - 13 jaar

Gewicht reu: 20 - 23 kg.
Gewicht teef: 18 - 21 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links