Rashonden Informatie


Teckel

Terug naar
het rassen-overzicht

De Teckel is een oud ras, dat in de zestiende eeuw in Duitsland is ontstaan. Men neemt aan dat de oude Duitse jachthonden waren de voorouders van deze hond. De Teckel zelf is gefokt om dassen uit hun holen te jagen ("Dachs" is het Duitse woord voor das).

Later is de miniatuur Teckel met de kortere benen ontwikkeld. Deze kleinere hond moest de holen binnengaan en jagen op hazen en hermelijnen. Tegenwoordig heeft deze hond de reputatie van gezinshond. Er zijn drie erkende variŽteiten van de Teckel: de gladharige, de ruwharige en de langharige Teckel. Deze hond is voor het eerst in 1885 door de AKC geregistreerd.

De Teckel is een zeer actieve en dynamische hond en hij is aanhankelijk en stoutmoedig. Deze hond heeft een clownesk karakter en kan soms koppig en ondeugend zijn. Het is een slimme en pientere hond en hij kan niet makkelijk worden afgericht. Toch leert deze hond snel en vindt hij het leuk om kunstjes te leren.

Een Teckel is zeer plichtsgetrouw en trouw aan de familie waar hij bij hoort. Hoewel deze honden zeer actief van aard zijn, is de langharige soort iets rustiger dan de andere en is de draadharige soort de meest dynamische van de drie.

Deze hond is een goede reisgenoot. De Teckel is matig beschermend en gaat over het algemeen goed met kinderen om. De langharige Teckel gaat uitzonderlijk goed met kinderen om. Deze hond heeft een positieve introductie bij de kinderen nodig om een goede relatie met ze op te bouwen.

De rusteloze aard van de Teckel en zijn vermogen om met luide stem te blaffen maken deze hond tot een goede hond om alarm te slaan. Over het algemeen leven ze vreedzaam naast andere honden. Het bazige karakter van deze honden echter kan voor problemen zorgen. Deze honden kunnen jaloers, licht geraakt en dwars zijn. Deze hond zal als hij in zo'n bui is, nooit aarzelen om te gaan vechten.

Om de vacht schoon en glanzend te houden, is regelmatig borstelen met een stevige borstel van belang. Sommige Teckels hebben een lichaamsgeur. Baad de hond als het nodig is of wrijf de vacht met een natte doek af. De langharige Teckels moeten af en toe getrimd worden. Deze hond verhaart matig.

De gemiddelde levensduur van een Teckel is 12 tot 14 jaar.

Teckels hebben een aanleg tot het krijgen van Teckel verlamming, een probleem van de ruggenwervels. Deze honden hebben de neiging om hartziektes, diabetes en urinewegproblemen te ontwikkelen. Ook komen erfelijke oogziektes en huidproblemen bij de Teckel voor.

Teckels worden gemakkelijk te dik. Daarom moeten deze honden niet overvoerd worden. Te dikke Teckels hebben een toegenomen kans om wervelproblemen te krijgen.

Terug

 

 (hondenras)

Teckel

Leeftijd: 14 - 17 jaar

Gewicht reu: max. 10 kg.
Gewicht teef: max. 10 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links