Rashonden Informatie


Tibetaanse Spaniel

Terug naar
het rassen-overzicht

De Tibetaanse Spaniel is ontwikkeld door het succesvol kruisen van de Pekingees, de Mopshond en de Japanese Spaniel. Deze honden werden oorspronkelijk ontwikkeld in de Tibetaanse kloosters en werden beschouwd als kleine Leeuwtjes. Men geloofde dat deze honden geluk zouden brengen en ze werden vaak geschonken aan koningshuizen. Hierdoor nam de populatie van de Tibetaanse Spaniel in AziŽ toe. In de vijftiende eeuw was dit ras zeer bekend in Tibet en China en de Tibetaanse monniken geloofden dat er geen spiritueel verschil bestond tussen mensen en Tibetaanse Spaniels en ze behandelden deze honden daarom met grote zorg.

De huidige Tibetaanse Spaniels verschillen niet veel van hun voorgangers en houden ervan om op hoge plaatsen te zitten om over hun omgeving uit te kijken. Deze hond was tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog populair in Engeland en is in de jaren zestig van de twintigste eeuw naar de Verenigde Staten gekomen. In 1984 heeft de American Kennel Club dit ras erkend.

Ook de Tibetaanse Spaniel heeft de juiste verzorging en voeding nodig voor een lang en actief leven. In tegenstelling tot andere rassen kent de Tibetaanse Spaniel geen grote gezondheidsproblemen. Niettemin kan het korte gezicht ademhalingsproblemen veroorzaken. Vergeleken met andere grote honden heeft de Tibetaanse Spaniel een lang leven - de levensverwachting is 15 jaar.

De Tibetaanse Spaniel is een zeer slimme en pittige hond met een uitstekend temperament. Er is een beetje geduld nodig om deze vrolijke en assertieve hond af te richten. De Tibetaanse Spaniel zal niet happen; maar deze honden blaffen tegen binnendringers en als er vreemde dingen gebeuren. Deze gezinshond is zeer onafhankelijk en beweegt snel op zijn kleine, leuke hazenvoeten om zijn familie tegen alle gevaar te beschermen. Deze hond staat bekend om zijn intelligentie en zijn aanhankelijke aard en ondergaat gestoei en geknoei van kinderen stoÔcijns. De Tibetaanse Spaniel houdt van het gezelschap van andere honden. Deze slimme en betrouwbare metgezel is zeer toegewijd aan zijn familie en houdt zich afzijdig van vreemden.

De Tibetaanse Spaniel heeft een zijdeachtige en zachte dubbele vacht van matige lengte, die regelmatig moet worden geborsteld. Deze hond verhaart gemiddeld en een keer per jaar verliest hij zijn vacht met plukken haar tegelijk. Regelmatig borstelen houdt de vacht schoon en vrij van vervilten. De oren van de Tibetaanse Spaniel moeten regelmatig worden schoongemaakt en de nagels moeten worden geknipt.

Terug

 

 (hondenras)

Tibetaanse Spaniel

Leeftijd: 13 - 14 jaar

Gewicht reu: 4 - 7 kg.
Gewicht teef: 4 - 7 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links