Rashonden Informatie


Vastgotaspets

Terug naar
het rassen-overzicht

De oorsprong van de Swedish Vallhund kan nagespoord worden tot duizend jaar geleden. Deze hoedende hond lijkt sterk op de Welsh Corgi. Dit heeft geleid tot de speculatie dat de Vallhund de voorloper van de Corgi zou zijn, of omgekeerd. In Zweden stond deze hond bekend als de "Vikingarnas Hund". De Swedish Vallhund werd in 1942 met uitsterven bedreigt. Het ras is hiervoor behoed door de inspanningen van Graaf Bj°rn von Rosen van Zweden. De Swedish Kennel Club heeft dit ras in 1948 erkend en daarna is dit ras bekend geworden als de Vallhund. In 1964 is de Zweedse standaard herzien en daarna werd dit ras bekend als de "Vastgotaspets", genoemd naar de Zweedse provincie Vastergotland, waar dit ras is ontstaan. De Swedish Vallhund is voor het eerst in 1985 in de Verenigde Staten ge´mporteerd en deze honden zijn in 1978 naar Engeland gebracht.

Ook de Swedish Vallhund heeft, net als alle hondenrassen de juiste verzorging en voeding nodig om lang en actief te kunnen leven. De levensverwachting voor een Swedish Vallhund is 14 jaar.

De Swedish Vallhund is een goede gezinshond. Deze veelzijdige hond neemt deel aan wedstrijden in gehoorzaamheid, behendigheid en andere bezigheden voor honden. Deze honden zijn extreem actief en toegewijd en doen het meestal goed met voorzichtige kinderen. Deze hond heeft een sterk beschermend instinct en probeert ook mensen te hoeden door hen in hun hielen te bijten. Om de over beschermende aard van de Swedish Vallhund te verminderen moet hij op zeer jonge leeftijd worden gesocialiseerd. Deze gezonde en geharde kameraad blaft zeer veel en is een goede waakhond. Ondanks hun grootte, zijn de Swedish Vallhunds in staat om huis en haard te bewaken. Deze beweeglijke en snelle hond staat erom bekend dat hij mensen een snelle duw of hap in de achterkant van het been geeft. Deze honden zijn alert en houden zich afzijdig van vreemden. Mannelijke Swedish Vallhunds kunnen agressief zijn tegenover andere mannelijke honden.

De harde, strakke, middellange vacht van de Swedish Vallhund is makkelijk te verzorgen. Deze hond verhaart gemiddeld.

Terug

 

 (hondenras)

Vastgotaspets

Leeftijd: 12 - 14 jaar

Gewicht reu: 11 - 14 kg.
Gewicht teef: 9 - 12 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links