Rashonden Informatie


Welsh Springer Spaniel

Terug naar
het rassen-overzicht

De Welsh Springer Spaniel is een oud ras en heeft zijn oorsprong in Wales, Engeland. De meningen verschillen over vanaf welke periode de Welsh Springer Spaniel als een zuiver ras werd beschouwd. Volgens sommigen hebben voorouders van deze hond al tijdens het Mesolithische tijdperk met de mens gejaagd in BrittaniŽ, Cornwall, Wales, Ierland en Schotland. Volgens anderen is het ras een mix van Britse Spaniel rassen en werd het aan het eind van de negentiende gestandaardiseerd. De Welsh Springer Spaniel stond eerst bekend als de Land Spaniel en de Red and White Spaniel. Hoewel de Welsh Springer Spaniel in Engeland minder populair is geworden, is deze hond in de streek Neath Valley in Zuid Wales behouden gebleven.

De Welsh Springer Spaniel nam in 1873 aan de eerste tentoonstelling van de Kennel Club deel in dezelfde klasse als de English Springer. Het enige verschil tussen deze twee rassen was de kleur. Later zijn ze als twee aparte rassen erkend. De Welsh Springer Spaniel is aan het eind van de negentiende eeuw populair geworden in de Verenigde Staten. In 1906 is dit ras door de AKC erkend. Men dacht dat het ras aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was uitgestorven, maar het ras is weer opgebloeid in 1949, nadat elf honden geÔmporteerd zijn en door de AKC zijn geregistreerd.

Oorspronkelijk werd deze hond gebruikt als gundog, maar tegenwoordig is hij eerder bekend als gezinshuisdier met een goed karakter, aanpassingsvermogen en de bereidheid om bevelen te gehoorzamen. De Welsh Springer Spaniel is een mooie, trouwe en aanhankelijke hond. Deze hond is gereserveerd tegenover vreemden, maar is tegelijkertijd niet angstig, verlegen of onvriendelijk. De Welsh Springer Spaniel is een vrolijke en makkelijke hond. Hij is enigszins onafhankelijk, maar ook gevoelig. De Welsh Springer Spaniel is een goede gezelschap - en gezinshond. Jagen, spoor zoeken, apporteren en waken horen tot de aangeboren talenten van de Welsh Springer Spaniel.

De Welsh Springer Spaniel heeft een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 15 jaar. Dit is een zeer gezond ras. Bij dit ras komen enkele oogproblemen voor en heupdysplasie. Epilepsie en entropie komen bij sommige honden van dit ras voor.

De Welsh Springer Spaniel moet bij voorkeur iedere 4 tot 8 weken door een professionele trimmer worden verzorgd, om de vacht in de gewenste coupe voor dit ras te houden. Borstel de vacht regelmatig met een stevige bristle brush. Als de hond in de rui is heeft de vacht extra verzorging nodig. Baden en droog shampoo gebruiken wanneer het nodig is. Controleer regelmatig de oren, knip het haar tussen de tenen en knip de nagels.

Terug

 

 (hondenras)

Welsh Springer Spaniel

Leeftijd: 12 - 14 jaar

Gewicht reu: 16 - 20 kg.
Gewicht teef: 16 - 20 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links