Rashonden Informatie


West Highland White Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

De West Highland White Terrier is in het midden van de negentiende eeuw in Schotland ontstaan. Deze honden worden ook wel Westies genoemd. Ze stammen af van de Cairn Terriers en de Scottish Terriers, welke beide af en toe witte puppies kregen. Het waren kolonel Malcolm en zijn verwanten uit Poltalloch, die dit ras hebben ontwikkeld en dit ras stond dan ook eerst bekend onder de naam Poltalloch Terrier. Volgens sommige bronnen is de hertog van Argyll de persoon achter de ontwikkeling van de West Highland White Terrier. De Westies zijn vooral gefokt om te jagen op ongedierte zoals ratten, vossen, otters en dergelijke, maar tegenwoordig zijn ze zeer populair als gezelschapshonden.

De American Kennel Club heeft de eerste West Highland White Terrier geregistreerd in 1908. Deze hond stond daar oorspronkelijk geregistreerd onder de naam Roseneath Terrier, hetgeen officieel veranderd is in West Highland White Terrier op 31 maart 1909.

De West Highland White Terrier is een zeer sterke en gezonde hond. Wanneer hij de juiste verzorging krijgt en regelmatige controles door de dierenarts, zullen zich de gezondheidsproblemen, die veel bij Westies voorkomen, zoals hernia, heupproblemen, leverziektes, huidproblemen en verkalking van de kaak niet voordoen.

De West Highland White Terrier doet het goed als huisdier, showhond, deelnemer aan gehoorzaamheidswedstrijden, als werkhond of een combinatie van dit alles. De West Highland White Terrier houdt ervan om in de buurt van zijn eigenaar te zijn, wanneer het maar mogelijk is en reageert beter op liefde en vriendelijkheid dan op wreedheid. Westies houden van gezelschap en hebben de neiging om problemen te veroorzaken wanneer ze niet genoeg aandacht en menselijk gezelschap krijgen. Deze honden houden van graven en blaffen en zijn zeer vriendelijk tegen kindreen en gaan over het algemeen geen gevechten aan met andere honden. De levensverwachting ligt rond 15 jaar en deze honden kunnen zeer makkelijk worden afgericht. De West Highland White Terrier is een goede waakhond en wordt vaak geprefereerd door mensen die een grote hond in een kleine verpakking willen.

De West Highland White Terrier heeft een witte vacht die regelmatig moet worden geborsteld, ongeveer twee tot drie keer per week. De vacht van de volwassen West Highland White Terrier verhaart weinig en borstelen zal helpen om de dode haren te verwijderen. De buitenvacht van de West Highland White Terrier is hard en kan makkelijk schoongehouden worden met een borstel en door af en toe droogshampoo te gebruiken. Wanneer de West Highland White Terrier alleen als huisdier dient, is minimaal trimmen voldoende, maar wanneer hij als showhond moet dienen, moet de vacht getrimd, geplukt en gestript worden. De elegante West Highland White Terrier hoeft zeer zelden in bad.

Terug

 

 (hondenras)

West Highland White Terrier

Leeftijd: 14 jaar

Gewicht reu: 7 - 9 kg.
Gewicht teef: 7 - 9 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links