Rashonden Informatie


Whippet

Terug naar
het rassen-overzicht

De Whippet is aan het eind van de negentiende eeuw in Engeland ontstaan. De Whippet stamt onder andere af van de English Greyhound, de Terrier en de Italian Greyhound. De Whippet dankt zijn naam aan de Engelstalige uitdrukking "whip it", hetgeen "snel bewegen" betekent. De Whippet is, zoals zijn naam al aangeeft, een uitstekende korte afstand racer. De werkende klassen van Engeland hebben dit ras gebruikt voor de hondenraces. De Whippet blinkt onder andere uit in jagen, racen, jagen op zicht en waken.

De Whippet is over het algemeen een zeer gezond ras. Niettemin zijn honden van dit ras vatbaar voor het van streek raken van de maag en huidproblemen. Net als alle andere hondenrassen heeft de Whippet de juiste verzorging en aandacht van de dierenarts nodig.

De gemiddelde levensverwachting van de Whippet is 12 tot 15 jaar. Een goed gebalanceerd dieet en regelmatige beweging dragen bij tot een lang en gezond leven van de Whippet.

De Whippet is een actieve, aanhankelijke, intelligente en gehoorzame hond. De Whippet moet zeer zachtaardig worden behandeld en een hardhandige manier van africhten moet worden vermeden, omdat deze honden zowel fysiek als mentaal zeer gevoelig zijn. De Whippet is geliefd om zijn rustige en stille aard. De beste manier om een Whippet af te richten is door het aanbieden van afwisseling, spelletjes en rennen in het trainingsschema. Deze honden hebben een onafhankelijke aard en daarom zullen ze niet zo gehoorzaam zijn als ander rassen. Tot het moment dat kinderen deze honden plagen of ruw met ze omgaan, zullen ze het goed met hen kunnen vinden. Whippets kunnen het goed met andere honden vinden. Deze honden moeten binnen een goed omheind terrein worden gehouden, omdat ze de neiging hebben om op katten en andere kleinere dieren te jagen en deze te doden. Dit ras is perfect geschikt voor de jacht. Het is makkelijk om een Whippet te houden, omdat ze bijna geurloos en schoon zijn. Whippets kunnen gereserveerd zijn tegenover buitenstaanders, maar zijn goede waakhonden.

De verzorging van de Whippet is geen moeilijke taak, omdat ze een kortharige, gladharige en fijne vacht hebben. Om de vacht glanzend te houden is het voldoende om hem regelmatig te wrijven. Het is nodig om de vacht af en toe te borstelen met een stevige bristle brush. De Whippet moet alleen worden gebaad, wanneer dat nodig is, omdat hij geen hondengeur heeft. Deze honden verharen gemiddeld. De oren moeten regelmatig worden schoongemaakt en de nagels worden geknipt.

Terug

 

 (hondenras)

Whippet

Leeftijd: 13 - 14 jaar

Gewicht reu: 13 kg.
Gewicht teef: 13 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links