Rashonden Informatie


Yorkshire Terrier

Terug naar
het rassen-overzicht

De kleine, mooie Yorkshire Terrier is van Britse afkomst. Het ras is door arbeiders in Noord Engeland ontwikkeld uit een ras dat bekend staat de Clydesdale Terrier, of Paisley Terrier. Deze honden zijn toen gekruist met andere soorten terriėrs, zoals de langharige Leeds Terrier, de Tan Toy Terrier en de Skye Terrier. De voorouders van de huidige Yorkshire Terriers waren veel groter van formaat en werden gebruikt voor de jacht op kleine zoogdieren zoals ratten. Met de kleinsten van hen is gefokt om de hedendaagse miniatuur Yorkshire Terriers te produceren.

Huddersfield Ben, een beroemde vroege Yorkie, gefokt door zijn eigenaar M.A. Foster, wordt beschouwd als de voorloper van de moderne Yorkshire Terrier. Deze hond won vele prijzen in de show ring en was van zeer grote invloed op het bepalen van de rasstandaard van de Yorkshire Terrier. De British Kennel Club heeft in 1874 de eerste Yorkshire Terrier geregistreerd en in 1885 heeft de American Kennel Club dit ras erkend. De Yorkshire Terrier is sinds het Victoriaanse tijdperk een populair ras.

Yorkshire Terriers lijden, net als veel andere Toy rassen haast nooit aan de ernstige ziektes aan het skelet of aan de hart - en vaatziektes die grotere honden treffen. De levensverwachting van een Yorkshire Terrier is vergeleken met die van grote honden rassen lang; door sommige fokkers en dierenartsen is melding gedaan van Yorkshire Terriers die 15 en zelfs 21 jaar oud zijn geworden. De kleine Yorkshire Terrier kent erfelijke en niet-erfelijke gezondheidsproblemen. Tot de gezondheidsproblemen die de Yorkshire Terrier kunnen treffen horen een gevoelige spijsvertering, bronchitis, oogirritaties, knieschijfluxatie en een vroegtijdige achteruitgang van de tanden. Deze honden zijn slecht bestand tegen anesthesie. Yorkies zijn gevoelig voor kou en geven de voorkeur aan warmere klimaten.

De Yorkshire Terrier is ondanks zijn formaat, een zeer energieke, levendige, intelligente, zelfbewuste, trouwe, moedige en vurige hond. Deze hond is wantrouwig tegenover vreemden en zeer aanhankelijk aan zijn baas. De Yorkshire Terrier is een uitstekende waakhond. Met twee jaar bereikt hij volledige volwassenheid. Deze hond is agressief tegenover kleine dieren en onbekende honden en gaat bijten als hij wordt verrast, bang gemaakt of te veel geplaagd wordt. De Yorkshire Terrier kan heel makkelijk worden afgericht. Deze honden doen het goed met oudere mensen en kinderen. Deze kleine hond wordt neurotisch als hij al te zeer beschermd wordt, maar is tegelijkertijd veeleisend en afhankelijk en verlangt zeer veel menselijk aandacht.

De Yorkshire Terrier heeft lang haar en verliest weinig haar, maar de vacht moet wel regelmatig verzorgd worden. De blauw en tan kleurige vacht ziet er prachtig uit met een scheiding over de rug van schedel naar het eind van de staart. Deze hond ziet er leuk uit wanneer het haar bovenop het hoofd met een strik in een staartje wordt gedaan. Deze hond heeft regelmatige tanden, die regelmatig schoon moeten worden gemaakt.

Terug

 

 (hondenras)

Yorkshire Terrier

Leeftijd: 14 jaar

Gewicht reu: 2 - 4 kg.
Gewicht teef: 2 - 4 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links