Rashonden Informatie


Zuid-Russische Ovcharka

Terug naar
het rassen-overzicht

De Zuid Russische Ovcharka is een van de drie Ovcharka rassen die in Rusland zijn ontstaan. Deze hond komt uit Crimea, in de Oekrane. Het Russische woord "ovcharka" betekent "schapenhond". Het ras heet officieel Yoozhnorusskaya Owtcharka, maar staat meestal kortweg bekend als de Zuid Russische, of Yoozak. Geschiedkundigen en kynologen verschillen van mening over de herkomst van dit ras. Sommigen menen dat deze hond is ontwikkeld uit honden van de arische stammen. De Russische aristocraten hielden deze honden in grote aantallen. Dit Russische ras was rond 1790 compleet ontwikkeld. Volgens een andere visie op het ontstaan van de Zuid Russische Ovcharka is dit ras ontstaan uit Europese hoedende honden met hetzelfde soort haar, die bekend staan als de Austrian Shepherd. De Zuid Russische Ovcharka en de Europese hoeden honden hebben hetzelfde haartype en uiterlijk en hebben dezelfde voorouders. De Zuid Russische Ovcharka heeft in ieder geval de wolf als directe voorouder. Vlugheid en een zeer snel reactievermogen heeft dit ras van de jachthonden onder zijn voorouders gerfd.

De Zuid Russische Ovcharka is een onstuimige, woeste hond. Deze honden wantrouwen vreemden. De Zuid Russische Ovcharka is niet erg veeleisend en past zich makkelijk aan verschillende klimaten en temperaturen aan. Het karakter is voor reuen en teven verschillend. De reuen zijn moedig, sterker en massiever dan hun vrouwelijke rasgenoten. Hun activiteit is nerveus. De Zuid Russische Ovcharka is sterk, gelijkmatig gehumeurd en levendig. Deze hond heeft een dominante manier van reageren - een actieve verdedigende houding. Deze honden zijn goede bewakingshonden. Ze hebben de beschikking nodig over zoveel land als ze met hun reukzin en hun omzwervingen kunnen omvatten. De Zuid Russische Ovcharka heeft een bezitterige aard. Daarom hebben ze een groot stuk land, een grote familie en bij voorkeur andere dieren nodig om te kunnen beschermen.

De Zuid Russische Ovcharka heeft een gemiddelde levensverwachting van 9 tot 11 jaar. Het is een sterk ras, door de taken die hij heeft vervuld. Bij dit ras vinden we geen grote gezondheidsproblemen.

Het is niet moeilijk om de lange witte vacht van deze honden te verzorgen. Deze honden verharen zwaar. Het haar moet een keer per week worden geborsteld. Hoewel vaak baden niet nodig is, is het wel handig om deze hond te wennen aan het baden, omdat hij vies kan worden doordat hij de neiging heeft om zich in vreemde en stinkende substanties te rollen.

Terug

 

 (hondenras)

Zuid-Russische Ovcharka

Leeftijd: 9 - 11 jaar

Gewicht reu: 65 - 75 kg.
Gewicht teef: 55 - 65 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links