Rashonden Informatie


Basenji

Terug naar
het rassen-overzicht

De Basenji is een zeer oud ras, waarvan de aanwezigheid zelfs tot 3600 na Chr. teruggevonden is. Soortgelijke honden vinden we terug in Egyptische graftomben en op muurtekeningen. Waar het ras vandaan komt is niet duidelijk. In Afrika werden deze honden vaak gebruikt om de personen die het wild opjagen te helpen. In 1934 is deze hond naar Europa gebracht en Engelse fokkers hebben het ras verfijnd. Vanuit Engeland is het ras over de gehele wereld verspreid. Dit ras is in 1941 voor het eerst naar de Verenigde staten gebracht en de eerste Basenji is in 1944 door de AKC geregistreerd.

Deze hond heeft een hoog energie niveau en is waakzaam en aanhankelijk. De Basenji is makkelijk in de omgang en speels en beminnelijk van karakter. Deze hond kan met een vroege socialisatie een uitstekend huisdier worden. Doordat de Basenji slim is en een hoge intelligentie heeft, zal hij goed reageren op commando's en africhting. Deze hond heeft de sterke wens zijn baas een plezier te doen.

De Basenji is vol energie en wil erg graag spelen. Deze hond is snel, speels en geduldig in het spel. De Basenji blaft niet vaak. De zeer actieve aard van de Basenji kan de eigenaar voor problemen stellen.

Gewoonlijk is de Basenji gereserveerd in het contact met vreemden. Maar deze hond is wel in staat om een sterke band met mensen op te bouwen. Het wordt niet aangeraden om de Basenji te houden samen met andersoortige huisdieren. De Basenji kan agressief zijn naar honden van dezelfde sekse. Het is niet aan te raden de Basenji in het gezelschap van kinderen die hem plagen te laten.

De Basenji is een gepassioneerd kauwer. Deze hond houdt van klimmen en weet makkelijk door hekken te ontsnappen. De Basenji heeft een hekel aan nat weer. Het is een slimme hond met een onafhankelijke geest, die graag zijn eigen gang gaat.

De Basenji heeft de unieke eigenschap dat hij zichzelf wast. Regelmatig kammen en borstelen is genoeg om de vacht te onderhouden. Dit ras heeft weinig verzorging nodig en heeft geen hondengeur. Doordat dit ras nauwelijks verhaart, is deze hond zeer geschikt voor mensen met allergieŽn.

De gemiddelde levensverwachting voor de Basenji is 10 tot 12 jaar.

De Basenji heeft een aanleg voor bepaalde nierproblemen, zoals het Syndroom van Fanconi. En ook PRA en darmproblemen komen bij dit ras voor. Wanneer deze hond wordt overvoerd, kan hij overgewicht krijgen.

Terug

 

 (hondenras)

Basenji

Leeftijd: 12 jaar

Gewicht reu: 9 - 11 kg.
Gewicht teef: 9 - 11 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links