Rashonden Informatie


Tervuerense Herdershond

Terug naar
het rassen-overzicht

De Tervuerense Herdershond is genoemd naar de Belgische plaats Tervuren en is een van de vier variëteiten van Belgische Herders. De andere drie zijn de Groenedaeler, de Laekense Herder en de Mechelaar. Deze hond is in tegenstelling tot wat men vaak denkt wel als een apart ras opgenomen door de AKC. De British Kennel Club beschouwt deze vier achter als één ras. Over het algemeen worden de Belgische Herders geregistreerd naar type en kleur van hun vacht en niet naar hun afkomst. Brouwer M. Corbeel zou de Tervuerense Herdershond hebben ontwikkeld.

De Tervuerense Herdershond is een moedige en gracieuze hond met een grote inschikkelijkheid en kracht. Het is van nature een waakzame en serieuze hond en dit ras heeft beschermende en territorium instincten. De Tervuerense Herdershond is een uitstekende bewakingshond en een talentvol politiehond.

De Tervuerense Herdershond heeft de neiging om angstigheid of gevoeligheid te vertonen. Deze hond heeft een uitgebreide socialisatie op jonge leeftijd nodig en een passende gehoorzaamheidstraining. Een strenge, doch vriendelijke training door een ervaren leraar kan van deze hond een sociaal dier maken. De Tervuerense Herdershond is gewoonlijk zeer inschikkelijk bij een verstandige wijze van af richten

Deze hond is een uitstekende werkhond. Zeer bekend om zijn werkvaardigheden, is dit een taaie hond met een grote verdraagzaamheid en gehoorzaamheid. Omdat deze hond een talentvolle politiehond is, wordt dit ras voor dit doel in vele landen ingezet. De Tervuerense Herdershond is een hond met veel energie en grote activiteit. Deze hond heeft dan ook dagelijks inspannende beweging nodig om zijn lichaam en geest gezond te houden.

Oorspronkelijk werd deze hond voor het hoeden van vee gefokt, maar nu heeft de Tervuerense Herdershond een andere reputatie. Deze hond kan een uitstekende gezinshond zijn. Met de leden van de familie zal deze hond nauwe betrekkingen aangaan, en hij is dan ook zeer trouw en waakzaam. De Tervuerense Herdershond is een beminnelijke metgezel voor zijn baas, over het algemeen zal deze hond sterke één op één relaties aangaan.

Als de Tervuerense Herdershond goed is gesocialiseerd, zal hij goed met kindeern omgaan. Dit ras is zeer aanhankelijk naar en beschermend over kinderen. Deze hond kan naar andere dieren vijandigheid vertonen. Een goede introductie bij andere dieren en socialisatie op jonge leeftijd kunnen van deze hond een sociaal dier maken.

De zware bovenvacht van de Tervuerense Herdershond heeft regelmatig kammen en borstelen nodig. De tenen en de buitenkant van de oren vragen om speciale verzorging. Ieder halfjaar komt dit ras in de rui en verder zal hij continu licht verharen.

De normale levensduur van de Tervuerense Herdershond is 12 tot 14 jaar.

De Tervuerense Herdershond is een sterk en gezond ras met weinig gezondheidsproblemen. Desalniettemin komen epilepsie, huidallergieën en enkele oogproblemen bij dit ras voor. Heup- en elleboogdysplasie komen sporadisch voor.

Terug

 

 (hondenras)

Tervuerense Herdershond

Leeftijd: 12 - 13 jaar

Gewicht reu: 28 kg.
Gewicht teef: 28 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links