Rashonden Informatie


Canary Dog

Terug naar
het rassen-overzicht

De Canary Dog is een ras dat onlangs een revival heeft doorgemaakt, nadat het bijna was uitgestorven. De Canary Dog komt oorspronkelijk van de Canarische Eilanden, behorend bij Spanje, dat woeste honden heeft voortgebracht. Toen in de negentiende eeuw Engelse kolonisten naar de eilanden kwamen, namen ze Mastiffs en Bulldogs met zich mee. Deze honden hebben ze gekruist met de inlandse honden van de Canarische eilanden om de Canary Dog te ontwikkelen.

De Canary Dog werd geselecteerd en gefokt om op te treden in georganiseerde hondengevechten en om vee voor de boeren te bewaken. Deze hond is ontwikkeld om een enorme dappere, krachtige en vaardige vechtmachine te zijn. Hoewel de hondengevechten sinds 1940 bij de wet verboden werden, werd deze activiteit voorgezet, terwijl de kwaliteit en de zuiverheid van de fokpopulatie af nam. Tegen de jaren zestig, toen de populariteit van de Canary Dog een historisch dieptepunt beleefde, werden de Duitse herder op de eilanden ge´ntroduceerd, waardoor de inlandse honden bijna uitstierven.

In de jaren zeventig van de twintigste eeuw maakte het ras een revival door, toen de interesse in inlandse rassen weer opleefde en de Spanjaarden gingen zoeken naar overgebleven exemplaren van de Canary Dog. Gelukkig waren er boeren in landelijke en afgelegen gebieden, die nog van deze honden hadden. Tien jaar later waren fokkers er in geslaagd om goede exemplaren van dit ras, zoals we het tegenwoordig kennen, te produceren. Een actieve rasclub is bezig deze hond in zijn thuisland en elders in europa bekendheid te geven. Pas de laatste jaren is dit ras in Noord Amerika ge´ntroduceerd. Naar schatting leven er slechts een paar duizend Canary Dogs in de Verenigde Staten.

Hoewel het grote honden zijn, is de Canary Dog rustig en stil binnenshuis. Hij is een zeer goede huisbewaker, toegewijd als hij is aan zijn familie. Alle gezinsleden kunnen het met hem vinden. Hun vermogen om indringers tegemoet te treden is ongeŰvenaard. Houd in gedachten dat een Canary Dog in verkeerde handen gevaarlijk kan zijn en dat hij met de goede eigenaar een fijne, toegewijde metgezel kan zijn.

De Canary Dog heeft een gemiddelde levensverwachting van 9 tot 11 jaar. Het is een relatief gezond ras, maar de indruk die bestaat dat de Canary Dog niet lijdt aan de erfelijke ziekten die de meeste andere rassen treffen, is niet terecht. Er zijn teveel honden van dit ras die lijden aan dysplasie. Een ander gezondheidsprobleem dat we bij dit ras tegenkomen is entropie.

De korte, ruige vacht van de Canary Dog is makkelijk te verzorgen. Borstel met een stevige borstel en neem af met een handdoek om de vacht te laten glanzen. Baden en droogshampoo gebruiken indien nodig. De Canary Dog verhaart gemiddeld.

Terug

 

 (hondenras)

Canary Dog

Leeftijd: 9 - 11 jaar

Gewicht reu: 40 - 48 kg.
Gewicht teef: 38 - 45 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links