Rashonden Informatie


English Foxhound

Terug naar
het rassen-overzicht

De English Foxhound, waarvan men aanneemt dat deze is ontstaan uit Franse brakken, is in de zeventiende eeuw voor het eerst in meutes gebruikt om op vossen te jagen. De oorspronkelijke Foxhound was een vermenging van verschillende rassen, waaronder de Greyhound, de Bulldog en de Fox Terrier. Deze laatste drie rassen hebben de English Foxhound respectievelijk zijn plotselinge uitbarstingen van snelheid, zijn kracht en autoriteit en zijn passie voor de jacht gegeven. De English Foxhound ziet er gezetter uit dan zijn Amerikaanse neef. De English Foxhound is altijd gebruikt bij het jagen op vossen, een populaire sport van de Engelse adel. Het zorgvuldig fokken van de English Foxhound was het resultaat van deze interesse. Rond 1800 waren in de stamboeken alle lijnen van English Foxhounds opgenomen. Er zijn meer dan 250 meutes jachthonden in Engeland, die geheel bestaan uit English Foxhounds.

Bij de English Foxhound zijn geen serieuze genetische fouten bekend. Dit ras wordt als een zeer gezond ras beschouwd. Wel kan er bij de English Foxhound doofheid voorkomen en hierop moet deze hond af en toe gecontroleerd worden.

De gemiddelde levensverwachting voor de English Foxhound is 10 jaar of langer.

De English Foxhound is een zeer energieke, beweeglijke en gepassioneerde jager. Deze honden gehoorzamen en luisteren goed naar hun baas, maar bij het africhten is geduld nodig. Deze honden zijn vriendelijk tegen mensen en gedragen zich met kinderen erg goed. Ze houden van het gezelschap van andere honden en kunnen het ook met andersoortige dieren goed vinden. De English Foxhound heeft de neiging om te blaffen. Deze honden zijn in staat om onvermoeibaar vijf tot zes uur lang op een constante snelheid te rennen, door braamstruiken, door moerassen en door het open veld. Omdat de English Foxhound een groot deel van zijn energie gebruikt in zijn jeugd, moet hij al vroeg, op zeven - of achtjarige leeftijd stoppen met werken. Honden van dit ras zijn nog steeds voornamelijk jachthonden die in meutes jagen, maar ze kunnen ook goed gezelschap zijn, vooropgesteld dat ze voldoende afgericht worden en voldoende beweging krijgen. Degenen die een English Foxhound als huisdier willen houden, kunnen beter kiezen voor tentoonstellinglijnen, omdat de lijnen voor in het veld extreem actief zijn en tamelijk onhandelbaar kunnen zijn.

De korte, harde vacht van de English Foxhound is makkelijk te verzorgen en vraagt weinig onderhoud. Kammen en borstelen met een stevige borstel is meer dan voldoende om de vacht schoon te houden. Het gebruik van shampoo is niet vaak nodig. Dit ras verhaart gemiddeld. Het is wel noodzakelijk om regelmatig de oren schoon te maken en de nagels te knippen.

Terug

 

English Foxhound

Leeftijd: 11 jaar

Gewicht reu: 30 - 35 kg.
Gewicht teef: 25 - 30 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links