Rashonden Informatie


Basset Hound

Terug naar
het rassen-overzicht

De Basset Hound is een lange, lage speurhond van Franse afkomst en wordt beschouwd als de mooiste en ongewoonste van alle jachthonden. Dit heeft de Basset Hound te danken aan zijn uiterlijk met een groot, koninklijk hoofd en een waardige uistraling. Deze hond is makkelijk te herkennen aan zijn lange fluwelige oren en gerimpeld voorhoofd en donkere, uitdrukkingsvolle ogen.

De Basset Hound is ontstaan in het zesde-eeuwse Frankrijk, toen er vele soorten brakken bestonden. De naam "Basset", hetgeen laag betekent in het Frans werd gebruikt voor een kortbenig varianten met een hoogte onder de 40 cm. De Basset Hound en de Bloodhound, zouden beide afstammen van de beroemde St. Hubertus Hounds. Men neemt aan dat de Basset door een speling van de natuur is ontstaan in de St. Hubertus lijn, met een kortbenige dwergachtige jachthond als resultaat.

De kenmerken van deze lijn waren traagheid van beweging en kortbenigheid. Hierdoor werd de Basset Hound populair bij jagers die te voet jagen op klein wild. Zijn lange oren hielpen om het spoor op te pikken en de Basset Hound werd in meutes gebruikt om klein wild, zoals konijnen en hazen op te jagen uit dicht ebegroeiing naar het open veld, waar de jagers het wild dan konden afschieten. In Engeland en Frankrijk wordt nog steeds met meutes Basset Hounds gejaagd.

Vergeleken met andere rassen is de Basset Hound over het algemeen een gezond ras. Toch heeft de Basset Hound aanleg tot het krijgen van glaucoom, problemen met de bloedvaten, de ziekte van Willebrand, schildklierproblemen, patella luxatie, heup- en elleboogdysplasie. (osteochondritis dissecans, fragmented medial coronoid process, ununited anconeal process).

Bassets kunnen ook een aanleg hebben tot allergieŰn, dermatitis en talgklierproblemen. Ook komen oorinfecties en maagtorsie voor. Overgewicht is vooral gevaarlijk voor rassen met lange ruggen zoals de basset. De ruggengraat en de gewrichten kunnen de last van het overwicht niet dragen, daarom mag de Basset Hound nooit overgewicht krijgen. Honden van dit ras die regelmatig van groter hoogte op hun voorbenen springen kunnen hernia aan hun wervels krijgen.

Panoste´tis, een ontsteking van de lange botten, komt vaak voor bij de Basset, maar is geen serieus gezondheidsprobleem, omdat ze er meestal overheen groeien. In ieder geval moet een Basset Hound met pano rust houden tot de symptomen verdwenen zijn. Wanneer er een andere oorzaak voor de verlamming is, die ten onrechte voor pano wordt aangezien, kan de hond er blijvend letsel aan over houden.

Bassets zijn gevoelig voor ooglid - en wimperproblemen, welke kunnen leiden tot droog hoornvlies of wimpers die in het oog prikken. Beide problemen kunnen door de dierenarts worden verholpen.

De levensverwachting voor de Basset Hound is gemiddeld 10 tot 12 jaar.

Achter een clownesk gedrag met weloverwogen, ongehaaste bewegingen, blijkt de Basset Hound zowel intelligent als koppig. Met ongelofelijke vindingrijkheid krijgt de Basset Hound hoe dan ook zijn zin - hij neemt ons voor zich in met zijn amusante gezichtsuitdrukkingen, zijn lange lichaam, korte benen en grappige rimpels. Vriendelijk, gemakzuchtig, trouw en toegewijd aan zijn baas en zijn huis, kan de Basset Hound het uitstekend vinden met kinderen en is hij vriendelijk tegenover andere huisdieren.

De vacht van de Basset Hound zou in de wereld van de couture beschreven worden als "wash and wear", makkelijk in het onderhoud. De zachte vacht mag zo vaak gewassen worden als nodig is. Bassets verlangen de gewone verzorging en onderhoud zoals regelmatige vaccinaties, medicatie voor de hartworm en regelmatig borstelen met vlooienpoeder. De oren van de basset moeten een keer per week worden schoongemaakt, de teennagels iedere twee weken worden geknipt en verder moet hij regelmatig nagekeken worden op geblokkeerde anaalzakken. Bij de tanden moet iedere twee weken het tandsteen worden verwijderd en de ogen moeten schoongehouden worden. Basset puppies jonger dan ÚÚn jaar mogen geen lange trappen beklimmen of van hogere objecten afspringen. De gewrichten zijn nog in ontwikkeling en overmatige belasting kan blijvende schade aanrichten.

Terug

 

 (hondenras)

Basset Hound

Leeftijd: 12 jaar

Gewicht reu: 18 - 27 kg.
Gewicht teef: 18 - 27 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links