Rashonden Informatie


Harrier

Terug naar
het rassen-overzicht

Over de oorsprong van de Harrier bestaan verschillende lezingen. Volgens een daarvan kunnen de voorouders van de Harrier gevonden worden bij de bloedhonden, de Talbot Hound en zelfs bij de Basset. Een verhaal dat hiermee in tegenspraak is beweert dat de Harrier is ontwikkeld uit kruisingen tussen de English Foxhound, de Fox Terrier en de Greyhound. Weer een andere theorie zegt dat dit een versie is van de English Foxhound, die bij het fokken is ontstaan. De Harrier die we vandaag de dag kennen zit wat formaat betreft tussen de Beagle en de English Foxhound in. De Harrier is voornamelijk ontwikkeld om te jagen op hazen. Maar hij is ook wel gebruikt bij de vossenjacht.

De Harrier heeft geen ernstige genetische afwijkingen en het is normaal gezien een gezond ras. Bij de aanschaf van een pup moet erop gelet worden dat de ouders van de betreffende pup door de OFA gecertificeerd zijn, omdat sommige lijnen een aanleg hebben tot heupdysplasie. Er zijn ook sommige lijnen die een aanleg hebben tot het krijgen van epilepsie. Net als alle andere honden heeft de Harrier de juiste verzorging nodig en controles door de dierenarts.

De normale levensverwachting van de Harrier is 10 tot 12 jaar. Een goed uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging zullen tot een lang en gezond leven van de Harrier bijdragen.

De Harrier is een charmant, aanhankelijk een stevig hondenras. Vergeleken met de Foxhound is de Harrier meer sociaal en speels, hoewel hij dat weer wat minder is dan de Beagle. De Harriers kunnen het goed met kinderen vinden. Dit ras doet het uitstekend in het gezelschap van andere honden, maar ze moeten in de buurt van andersoortige dieren in de gaten worden gehouden. Om problemen op dit gebied te voorkomen moet de Harrier met andersoortige dieren opgroeien vanaf dat hij een puppy is. Omdat de Harrier een meutehond is, wil hij altijd graag dicht in de buurt van zijn baas en zijn gezin zijn. Hierdoor is hij bijzonder geschikt als gezelschapshond. Goed aan de lijn houden of vrij laten lopen in een goed afgesloten tuin zijn noodzakelijk, omdat de Harrier ervan houdt om op onderzoek te gaan, te snuffelen en spoor te volgen. Het komt wel eens voor dat een Harrier jankt. De Harrier is een zeer actieve hond en daarom is hij niet geschikt om op een appartement te leven.

De Harrier heeft een kortharige vacht en daarom is deze hond niet moeilijk te verzorgen. Af en toe borstelen en kammen zal genoeg zijn om de vacht vrij te houden van dode haren. De Harrier verhaart gemiddeld.

Terug

 

Harrier

Leeftijd: 11 - 12 jaar

Gewicht reu: 22 - 27 kg.
Gewicht teef: 22 - 27 kg.

 

Rasvereniging

Fokkers

Links